Rusia se pregătește să lanseze atacuri din Belarus. Armata nu renunță la planurile de a cuceri Donețk și Lugansk, afirmă un oficial ucrainean

Rusia se pregătește să lanseze atacuri din Belarus. Armata nu renunță la planurile de a cuceri Donețk și Lugansk, afirmă un oficial ucrainean

Rusia se pregătește să lanseze atacuri din Belarus, a declarat joi seară ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar. Potrivit ei, armata lui Putin nu renunță la planurile de cucerire a regiunilor Donețk și Lugansk, cunoscute ca zona Donbas. De asemenea, rușii invadează orașul Harkov şi încearcă să-şi întărească poziţia, să regrupeze trupele. Mai multe detalii, în continuare.

Rușii se pregătesc să lanseze atacuri din Belarus

Rusia „încearcă să concentreze“ sistemele de rachete în sud-estul Belarusului, cu scopul de a lansa noi atacuri asupra Ucrainei sau pentru a fi folosite ca „instrument de șantaj și intimidare“ împotriva țării lui Zelenski. Totodată, armata lui Putin nu renunță la planurile de cucerire a regiunile Doneţk şi Lugansk și invadează Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

În plus, rușii încearcă să regrupeze trupele, a declarat Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, joi seara, transmite CNN.

Declarația oficialului ucrainean vine după ce Rusia a anunțat recent că va recurge la detensionare în jurul Kievului şi a oraşului Cernihiv, din nordul țării.

„Inamicul nu renunţă la planurile sale de a cuceri complet regiunile Doneţk şi Lugansk. De asemenea, invadează regiunea Harkov şi încearcă să-şi întărească poziţia, să regrupeze trupele“, a spus Maliar.

Citește și: Trupele ruse care au avut pierderi masive s-au întors în Belarus și Rusia pentru aprovizionare și reorganizare

„Trebuie să fim pregătiţi. Războiul continuă“

Ministrul adjunct al Apărării a mai afirmat că forţele ucrainene au observat sisteme de rachete ruseşti desfăşurate lângă oraşul Gomel din Belarus.

„Inamicul încearcă să le concentreze acolo (trupele ruse), aparent, având planul de a lansa atacuri cu rachete sau de a le folosi ca instrument de şantaj şi intimidare. Prin urmare, teritoriul Belarusului continuă să fie folosit activ de Rusia pentru a desfăşura agresiune“, a punctat oficialul ucrainean.

Întrebată de jurnaliștii CNN dacă se așteaptă să vadă în continuare rachete pe teritoriul ucrainean, Hanna Maliar a spus următoarele: „Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru. Războiul continuă. Şi trebuie spus că inamicul nu încetineşte. Intensitatea atacurilor cu rachete este la fel ca înainte, uneori chiar sporită“.

Joi, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că armata rusă nu se retrage, ci se repoziţionează, menţinând presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe.

Totodată, oficialii ucraineni şi americani au avertizat ieri că ruşii s-ar putea regrupa în Belarus.

Urmăriți Playtech.ro și pe