Ucraina a redus cu 25% față de dolarul american valoarea monedei sale. Decizia critică luată de Banca Centrală

Ucraina a redus cu 25% față de dolarul american valoarea monedei sale. Decizia critică luată de Banca Centrală

Banca centrală a Ucrainei a anunțat joi că a redus cu un sfert din valoarea grivnei sale, ca răspuns la forța dolarului american și la impactul invaziei Rusiei asupra economiei ucrainene.

Decizia dură luată de Banca Centrală a Ucrainei

Ucraina, care și-a fixat practic moneda față de dolar de la începutul războiului la un curs de 29,25 grivne, și-a văzut puterea de cumpărare și valoarea exporturilor sale erodate de puterea dolarului, care se află aproape de maximul ultimilor 20 de ani în raport cu un coș de monede importante.

Banca centrală a declarat că a fixat moneda la un nou curs de 36,57 grivne, care valorează aproximativ 3 cenți americani, marcând o devalorizare de 25%.

„Raționamentul din spatele acestei decizii a fost schimbarea parametrilor fundamentali ai ucrainenei în timpul războiului și întărirea dolarului”, a precizat banca centrală într-o declarație în limba engleză pe site-ul său.

„Acest pas va îmbunătăți competitivitatea producătorilor ucraineni, va face să converge condițiile cursului de schimb pentru diferite grupuri de întreprinderi și gospodării și va sprijini rezistența economiei în timpul războiului”, a adăugat aceasta.

Kievul, acord pentru suspendarea plății obligațiunilor

Miercuri, Kievul a obținut un acord cu creditorii străini pentru a suspenda plata obligațiunilor sale de peste hotare care vor fi emise începând de luna viitoare până cel puțin în 2023, în parte pentru a oferi o oarecare ușurare pentru finanțele devastate ale țării, a relatat FT.

Grupul de creditori bilaterali, care include Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA, a declarat miercuri într-o declarație:

„Noi, în calitate de creditori bilaterali oficiali ai Ucrainei, intenționăm să oferim o suspendare coordonată a serviciului datoriei datorate de Ucraina de la 1 august 2022 până la sfârșitul anului 2023, cu posibilitatea unui an suplimentar, în baza creanțelor noastre și în conformitate cu legile naționale ale țărilor creditoare”.

O monedă mai slabă face ca exporturile unei țări să fie mai ieftine pentru cumpărătorii străini. Ucraina a fost în mod obișnuit un exportator major de ulei de floarea-soarelui, grâu, oțel, cărbune și îngrășăminte, printre alte mărfuri, dar atât producția, cât și fluxurile au fost grav perturbate de războiul Rusiei în țară, care a început la sfârșitul lunii februarie.