În plin război cu Rusia, economia Ucrainei este deja la pământ. Cei opt ani de conflict în Donbas au costat Kievul în jur de 280 de miliarde de dolari. Investitorii au decis să părăsească țara: multinaționalele, companiile care în ultimii ani profitau de costurile reduse ale forței de muncă ucrainene. În ritm lunar, prețurile au urcat cu 1,3%, conform Statisticii oficiale. De altfel, încă de la începutul anului 2022, presiunea devalorizării monedei naționale a Ucrainei a crescut brusc. Atât cheltuielile bugetare mari de la finalul lunii decembrie 2021, dar și tensiunile geopolitice existente slăbeau semnificativ moneda națională.
Moneda ucraineană se numește grivna sau hrivna. Ea este moneda națională a Ucrainei din anul 1996, în locul „cuponului” (karbovaneț), unitate monetară temporară, folosită după ce Ucraina a părăsit Uniunea Sovietică și zona rublei. Grivna este subdivizată în 100 copeici (kopiyki, la singular kopiyka). O grivnă înseamnă 0,15 Ron, 10 grivne înseamnă 1,5 lei, iar 100 de grivne înseamnă 15 lei, făcând conversia în RON.
Prețurile la produsele de bază, raportate la mijlocul lunii februarie arătau astfel: pâinea în magazinele din Ucraina costa în medie 2,5 lei, pentru o franzelă de 500 de grame.
Prețul este unul mediu, variind între 11-25 grivne, adică 1,7-3,9 lei. Un litru de lapte costa în jur de 4 lei, iar litrul de benzină urca până la cinci lei. Chiria unei garsoniere în centrul capitalei Ucrainei era în jur de 1600 de lei, adică puțin peste 300 de euro. Inflația a fost în ianuarie de 10% (an la an), fapt ceea ce a făcut ca Banca lor Centrală să ridice dobânda cheie de la 9 la 10%.
De altfel, la începutul anului 2022, presiunea devalorizării grivnei crescuse brusc. Boardul Băncii Centrale a Ucrainei se îngrijora de creșterea inflației, mai ales prin prisma posibilei agresiune a Rusiei, fapt care, în cele din urmă s-a și concretizat.
”Având în vedere schimbarea dinamică a situației și incertitudinea ridicată, au fost discutate diverse scenarii ale răspunsului BNU”, se arata în minuta discuțiilor Comitetului de Politică Monetară (CPM).
Și în Ucraina prețurile alimentelor au crescut, la fel ca în toată lumea, din cauza prețurilor mari la energie și materii prime.
„Produsele din făină, lactatele și produsele din carne s-au scumpit într-un ritm mai rapid. Pe de altă parte, ritmul de creștere a prețurilor uleiului de floarea-soarelui a încetinit pe fondul unei oferte semnificativ mai ridicate de floarea-soarelui”, indica Banca centrală ucraineană în Raportul privind inflația.
Și în Ucraina, creșterea prețurilor la combustibilul a fost accelerată, până la 26,8% pe an, principalele motive au fost creșterea prețului mondial la petrol și scăderea grivnei.