Exploziile din Crimeea: „O țintă legitimă pentru Ucraina”, afirmă secretarul britanic al Apărării

Exploziile din Crimeea: „O țintă legitimă pentru Ucraina”, afirmă secretarul britanic al Apărării

Baza aeriană din Crimeea care a fost zguduită de explozii este o „țintă legitimă” pentru Ucraina, a declarat secretarul britanic al apărării, în ciuda faptului că Kievul își menține tăcerea.

Ben Wallace, declarații despre exploziile din Crimeea

Ben Wallace a ignorat explicațiile Rusiei pentru exploziile, care au provocat un mort și peste o duzină de răniți, afirmând că exploziile nu ar fi putut fi cauzate de „cineva care ar fi aruncat o țigară”.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că nouă avioane de război rusești au fost distruse într-o serie de explozii la aerodromul Saky în această săptămână, dar Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru acest incident.

Moscova a negat că situl ar fi fost atacat de ucraineni, un oficial din domeniul apărării declarând agenției de știri de stat RIA Novosti că principala cauză a exploziilor a fost „o încălcare a cerințelor de siguranță împotriva incendiilor”.

Sursa a declarat că nu au existat „semne, dovezi și cu atât mai puțin fapte de impacturi intenționate asupra munițiilor cu scopul de a le detona”.

Oficialii ucraineni au sugerat că forțele lor au fost implicate, iar un consilier prezidențial de rang înalt a declarat că exploziile au fost „doar începutul” eforturilor de a recupera Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat – spre amuzamentul multora pe rețelele de socializare – că mucuri de țigară aruncate au declanșat exploziile.

Exploziile, cauzate de „o țigară”

Wallace a declarat că este clar că exploziile de la bază nu au fost cauzate de „cineva care a scăpat o țigară” și a respins scuzele Rusiei.

„Am respins destul de mult majoritatea scuzelor rusești, cred, totul, de la un muc de țigară, cred că a fost una dintre ele, care ar fi putut declanșa două explozii mari simultane”, a declarat el pentru BBC.

„Cred că atunci când te uiți doar la imaginile cu două explozii simultane, nu chiar una lângă alta, și la unele dintre pagubele raportate chiar de către autoritățile ruse, cred că este clar că nu este ceva ce se întâmplă prin faptul că cineva aruncă o țigară.”

Wallace a declarat că el crede că „manualul de război” al oricui ar considera că situl din Peninsula Crimeea ar fi o „țintă legitimă” pe care Ucraina ar putea să o lovească.

Wallace a declarat că este „foarte devreme” și că Marea Britanie va „vedea ce informații vor ieși la iveală” despre incidentul de la Saky.

Întrebat dacă baza a fost o țintă legitimă pentru ucraineni, acesta a spus că: „În primul rând, Rusia a invadat în mod ilegal, nu doar în 2014, ci și acum teritoriul ucrainean.

Ucraina, în conformitate cu articolele Națiunilor Unite, este perfect îndreptățită să își apere teritoriul și să ia ce măsuri trebuie să ia împotriva unei forțe invadatoare.

„Așadar, este legitim? Este absolut legitim ca Ucraina să recurgă la forță letală, dacă este necesar, dar să recurgă la forță pentru a-și recâștiga nu doar teritoriul, ci și pentru a-și respinge invadatorul.

„Iar acea bază aeriană a fost folosită de forțele aeriene rusești pentru a bombarda obiective ucrainene. Așa că, cred că în orice fel de manual de război al oricui, ar fi o țintă legitimă.”