Efectul exploziilor din Crimeea. Putin l-a demis pe comandantul Flotei Mării Negre

Efectul exploziilor din Crimeea. Putin l-a demis pe comandantul Flotei Mării Negre

Comandantul Flotei Mării Negre, Igor Osipov, a fost demis de președintele rus Vladimir Putin. Motivul concedierii sale este distrugerea aerodromului militar de lângă Novofedorivka (Crimeea ocupată temporar), citează presa ucraineană. Acolo era staționată principala forță de atac a Flotei Mării Negre – Regimentul 43 Aviație Maritimă de Asalt. Iar avarierea avioanelor, probabil ca urmare a aruncării în aer a două depozite de muniții, indică desființarea regimentului.

Comandantul Flotei Mării Negre, dat afară de Putin

După exploziile masive de la aerodromul Saki din Crimeea, Vladimir Putin l-a dat afară pe comandantul Flotei Mării Negre, Igor Osipov, a anunțat Anton Gherașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, relatează jurnaliștii de la Kiev. Potrivit presei ruse, viceamiralul Viktor Sokolov este noul comandant al Flotei Mării Negre. În vârstă de 59 de ani, acesta devenise comandant adjunct al Flotei de Nord în 2013, iar din 2020 conducea Academia Navală rusă.

Exploziile din Crimeea au enervat Moscova

Marți, 9 august, s-au produs explozii pe aerodromul militar Saki din vestul Crimeei. Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 FENCER și trei aeronave multirol Su-30 FLANKER H au fost aproape distruse sau grav avariate în urma loviturilor aeriene. Zona centrală de dispersie a suferit, de asemenea, pagube serioase.

Pagube serioase suferite de armata rusă

Pierderea celor opt avioane de luptă reprezintă o mică parte din flota totală de care dispune Rusia pentru războiul din Ucraina.  Capacitatea aviației navale a flotei este acum semnificativ redusă. Atacul va determina, probabil, armata rusă să își revizuiască tacticile. Crimeea a fost văzută ca o zonă de ariergardă sigură, susține Ministerul britanic al Apărării. Iar jurnalistul ucrainean Iuri Butusov notează că „aproximativ jumătate din aeronavele pregătite pentru luptă au fost distruse, iar cea mai mare parte a muniției foarte valoroase au fost, de asemenea, distrusă. Infrastructura bazei aeriene au fost degradată”.

Ce spunea Igor Osipov în luna iulie

Butusov amintește că amiralul Igor Osipov a rămas în funcție chiar și după distrugerea crucișătorului „Moskva”. Însă exploziile de la Novofedorivka i-au pecetluit poziția strategică. La sfârșitul lunii iulie, de Ziua Marinei ruse, comandantul declara mândru că, în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, flota rusă a Mării Negre a câștigat supremația în Marea Azov și a stabilit controlul asupra părții de nord-vest a Mării Negre.

„Activitățile de luptă ale Flotei Mării Negre în timpul operațiunii militare speciale au făcut posibilă obținerea supremației asupra inamicului din Marea Azov și stabilirea controlului asupra părții de nord-vest a Mării Negre. Navele și aviația flotei susțin acțiunile ofensive ale grupului de forțe terestre cu atacuri cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune”, a subliniat oficialul militar rus.

Cad capete importante din cauza eșecurilor

Între timp, în Rusia continuă represiunea împotriva ofițerilor de rang înalt și superiori ai armatei ruse din cauza eșecului planurilor strategice de cucerire a Ucrainei, a spus Oleksi Gromov, adjunctul Departamentului Operațional al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.