Turcia rupe acordul cu Grecia, pe măsură ce disensiunile se adâncesc. Erdogan a izbucnit: „Continuați să vă dați în spectacol”

Turcia rupe acordul cu Grecia, pe măsură ce disensiunile se adâncesc. Erdogan a izbucnit: „Continuați să vă dați în spectacol”

Președintele turc spune că va întrerupe discuțiile cu Grecia, în parte din cauza disputei cu premierul grec și a ceea ce Ankara numește încălcări ale spațiului aerian.

Turcia întrerupe discuțiile cu Grecia

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va întrerupe discuțiile cu Grecia, în parte din cauza unei dispute cu premierul grec și a ceea ce Ankara numește încălcări ale spațiului aerian, marcând cea mai recentă răsturnare de situație în relația de lungă durată dintre vecini.

Anul trecut, după o pauză de cinci ani, cei doi membri NATO au reluat discuțiile pentru a aborda diferendele lor în Marea Mediterană și alte probleme bilaterale. Discuțiile au făcut puține progrese, iar țările au făcut frecvent schimb de replici.

Erdogan a declarat miercuri că Turcia a anulat o platformă de cooperare bilaterală, denumită Consiliul strategic la nivel înalt, cu Grecia, adăugând, într-un discurs adresat legislatorilor din partidul său de guvernământ, că Ankara dorește o politică externă care „să aibă un caracter puternic”.

„Continuați să vă dați în spectacol pentru noi cu avioanele voastre”, a spus Erdogan, referindu-se la o dispută cu Atena privind spațiul aerian deasupra insulelor din Marea Egee. „Ce faceți voi? Adunați-vă. Nu învățați lecțiile din istorie?”.

„Nu încercați să dansați cu Turcia. Veți obosi și vă veți bloca pe drum. Nu mai purtăm discuții bilaterale cu ei. Această Grecie nu va intra în rațiune”, a spus el.

Disensiunile continuă

Țările sunt de mult timp în dezacord în legătură cu o serie de probleme precum granițele maritime, revendicările suprapuse asupra platformelor lor continentale, spațiul aerian, refugiații și Cipru.

Discuțiile au înregistrat puține progrese, dar au fost un mijloc pentru cele două țări de a-și expune nemulțumirile fără a recurge la un potențial conflict armat, așa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani.

Tensiunile s-au amplificat din nou săptămâna trecută, când Erdogan a declarat că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el, acuzându-l că a încercat să blocheze vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia în timpul unei vizite în Statele Unite.

Marți, Mitsotakis a declarat reporterilor, după un summit al Uniunii Europene, că și-a informat omologii din UE despre „agresivitatea” și „provocările Turciei, care nu pot fi tolerate de Grecia sau de Uniunea Europeană”.
„Nu voi fi implicat într-un joc al insultelor personale”, a spus el.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat marți că Grecia încalcă acordurile internaționale care stabilesc statutul demilitarizat al insulelor din Marea Egee, avertizând că, dacă Atena nu va schimba cursul, Ankara va lansa contestații cu privire la statutul insulelor.

Ministerul grec de Externe a afirmat că declarațiile lui Cavusoglu au arătat că Turcia amenință Atena.

 

Citește și: