Turcia negociază cu Rusia un coridor alimentar în Marea Neagră. 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate momentan

Turcia negociază cu Rusia un coridor alimentar în Marea Neagră. 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate momentan

Guvernul de la Ankara e în plină negociere cu autoritățile de la Moscova și Kiev pentru a crea un coridor alimentar pe Marea Neagră.

Turcia, propunere pentru liderul de la Kremlin. Ce vrea Erdogan să facă pe Marea Neagră

Sursele spun că acel coridor a fost gândit să fie deschis pe la strâmtoarea Bosfor și va fi folosit pentru exportul cerealelor.

Aceste negocieri vin în contextul în care porturile din Ucraina la Marea Neagră sunt blocate încă de la debutul invaziei. Din acest motiv, 20 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate.

Ucraina și Rusia  reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu. Lipsa totală exporturilor de la vecinii de peste graniță provoacă o criză alimentară globală, avertizează experții.

Ministrul de externe adjunct Andrei Rudenko spune că Moscova este pregătită să ofere un coridor pentru nave ce transportă alimente din Ucraina, în schimbul ridicării unor sancțiuni.

Țările occidentale au discutat și despre opțiunea de a stabili „coridoare sigure” pentru exporturile de cereale din porturile ucrainene, deși ar avea nevoie de acordul rușilor.

„Am spus în mod repetat privind acest punct că o soluție la problema alimentelor necesită o abordare comprehensivă, inclusiv ridicarea sancțiunilor care au fost impuse asupra exporturilor din Rusia și asupra tranzacțiilor financiare.

Și mai necesită deminarea părții ucrainene a tuturor porturilor unde navele sunt ancorate. Rusia este pregătită să ofere trecerea umanitară necesară, pe care o va face în fiecare zi”, a spus Rudenko.

Șeful Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a susținut, miercuri, că imposibilitatea de a deschide porturile închise din Ucraina cu scopul de a transporta cereale va reprezenta o ”declaraţie de război la adresa securităţii alimentare globale”

”Imposibilitatea de a deschide porturile va fi o declaraţie de război la adresa securităţii alimentare globale, care va duce la destabilizarea naţiunilor prin foamete, precum şi o migraţie în masă. Aşa că mă adresez preşedintelui Putin: dacă aveţi inimă, vă rog să deschideţi aceste porturi. Vă rog să îi asiguraţi pe toţi oamenii vizaţi că pasajele vor fi libere, astfel încât să îi putem hrăni pe cei mai săraci dintre săraci şi să prevenim foametea, aşa cum am făcut în trecut, când naţiunile din această sală şi-au intensificat eforturile comune”, a declarat David Beasley.

 

Citește și: