Revista presei: tentativă de lovitură de stat în Turcia, soldată cu 60 de morți; zboruri anulate pe Henry Coandă; mai multe informații despre atacul de la Nisa

Revista presei: tentativă de lovitură de stat în Turcia, soldată cu 60 de morți; zboruri anulate pe Henry Coandă; mai multe informații despre atacul de la Nisa

Vineri, 15 iulie, o grupare din cadrul armatei turcești a încercat să preia controlul asupra statului. Tentativa a eșuat și s-a soldat cu mai mult de 60 de morți.

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi(încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”.

Tentativă de lovitură de stat eșuată

Ankara şi Istanbul au fost atacate în jurul 22, ora României, într-o încercare a armatei de a da o lovitură de stat. A fost momentul în care mai mulţi soldaţi au ocupat sediul comandamentului militar din Ankara. Şeful statului major al armatei a fost luat ostatic, în timp ce străzile au fost ocupate de tancuri. Blindate au fost trimise în apropierea aeroportului Ataturk şi au înconjurat clădirea Parlamentului, care a fost bombardat. Au avut loc schimburi de focuri între militari şi poliţiştii fideli guvernului, inclusiv în zona palatului prezidenţial.

Clădirea Parlamentului turc a fost înconjurată de tancuri, iar în Istanbul și Ankara au avut loc explozii și împușcături. Două explozii puternice s-au auzit în centrul capitalei Turciei. De asemenea, tancurile care au înconjurat Parlamentul au deschis focul. Elicoptere militare au deschis focul lângă sediul serviciului de informații. Un avion de vânătoare a doborât un elicopter militar folosit de puciști. O bombă a fost detonată la sediul Parlamentului turc. De asemenea, 17 polițiști au fost uciși la sediul forțelor speciale din Ankara.

La Istanbul, armata a blocat podurile peste strâmtoarea Bosfor, iar porturile şi aeroporturile din Turcia au fost închise. Totul, în timp ce transmisiunea televiziunii de stat a fost suspendată două ore, iar jurnaliştii posturilor CNN Turk şi Dogan au fost scoşi din studiouri. La aproape două ore de la începerea ostilităţilor, preşedintele Recep Erdogan a reacţionat pentru prima oară. Aflat în oraşul Bodrum, el a intrat în direct prin videotelefon la o televiziune.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei, a cerut poporului să iasă în stradă, iar turcii i-au urmat îndemnul.. Unii dintre ei au oprit tancurile, în timp ce poliţiştii reţineau mai mulţi militari implicaţi în lovitura de stat.

Alţi turci au vrut să treacă podurile peste strâmtoarea Bosfor, dar au fost opriți de focuri de armă. În jurul orei 3, premierul a anunțat că Statul Major are situația sub control, dar că spațiul aerian deasupra Capitalei a fost închis. În această dimineață, tentativa de lovitură de stat a fost declarată oficial eșuată.

Tentativa de lovitură de stat a eșuat și, din păcate, în urmă au rămas 60 de morți. Presa din Turcia relatează că 29 de colonei şi 5 generali au fost retraşi din funcţiile lor în cadrul armatei. Numărul militarilor reţinuţi ca suspecți de implicare în lovitura de stat de vineri noaptea a crescut la 754. Un grup de rebeli continuă să lupte şi se estimează că aceştia deţin controlul asupra câtorva elicoptere militare. Poți citi mai multe despre acest subiect aici.

Zboruri București – Istanbul anulate

În contextul acestor evenimente, șase zboruri Bucureşti-Istanbul şi retur au fost anulate, sâmbătă dimineaţa, pe Aeroportul Henri Coandă. Este vorba despre cursa Turkish Airlines care trebuia să ajungă la Bucureşti la ora 01.25. O altă cursă, de la aceeaşi companie aeriană, urma să aterizeze la Bucureşti la ora 8.30.

De asemenea, este vorba despre o cursă Tarom care ar fi trebuit să decoleze din Istanbul şi să ajungă pe Otopeni la 11.55. Pe Aeroportul Henri Coandă au fost anulate următoarele decolări către capitala Turciei: o cursă Turkish Airlines programată să plece la 05.55, o cursă de la compania Tarom, programată să decoleze la 08.35 şi un alt zbor al companiei Turkish Airlines, care ar fi trebuit să plece la ora 10.00.

Citeste mai mult: adev.ro/oae959

Au apărut noi informații legate de tragicul  atac terorist de la Nisa. Un individ a lovit pe 14 iulie intenţionat cu un camion sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Bilanțul victimelor este de 84 de morți și 150 de răniți.

Francezul de origine tunisiană a fost identificat ca fiind Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Se pare că i-ar fi mințit pe polițiști că livrează înghețată, fapt pentru care a reușit să forțeze gardul de securitate de pe faleză de la Promenade des Anglais, acolo unde mulțimea urmărea un foc de artificii, potrivit The Telegraph. În același articol, poți citi mai multe mărturii șocante ale supraviețuitorilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: