Trupele ruse pregătesc debarcarea din Odesa. Expert militar: „Va fi un carnagiu”

Trupele ruse pregătesc debarcarea din Odesa. Expert militar: „Va fi un carnagiu”

Se pare că Moscova a decis să meargă la risc şi să debarce în zona Odesei, cât de curând, cu toate că avansul la sol al trupelor din Crimeea este unul extrem de limitat. Potrivit specialiştilor detaşamentul de debarcare are neapărată nevoie de sprijinul de la sol pentru a nu fi nimicit de ucraineni.

Trupele ruse pregătesc debarcarea din Odesa

Flota rusă a Mării Negre a reluat campania abandonată pe 10 martie de a debarca în zona Odesei, cu nave şi trupe din Flota Mării Nordului şi Flota Baltică. Astfel că trupele ruse au nevoie de debarcarea desantului maritim dar şi de preluarea controlului în Regiunea Odesa, pentru a închide accesul Ucrainei la Marea Neagră şi pentru a conecta Transnistria la coridorul terestru realizat între Peninsula Crimeea şi republicile separatiste din partea estică a Ucrainei.

Cu toate acestea, datorită minării masive a apelor teritoriale ale Ucrainei în zona localităţii Odesa, debarcarea puşcaşilor marini ruşi poate să aibă loc mai spre sud-vest, undeva mai jos de localitatea Cetatea Albă, la numai 80 de kilometri de graniţa cu România. Astfel că o navă de debarcare rusescă Proiect 775 se află în apropierea Insulei Şerpilor, care a fost capturată de ruşi încă de la începutul războiului.

La început, flota rusă de debarcare din marea Neagră avea incluse trei nave de debarcare vechi Proiect 1171 şi cinci unităţi Proiect 775 şi 775M, și doar câteva erau modernizate, însă în săptămânile premergătoare invaziei, li s-au alăturat două grupări de nave din Flota Baltică şi Flota de Nord.

Vorbim despre trei vase Ropucha Proiect 775, Korolev, Minsk şi Kaliningrad din Flota Mării Baltice, precum şi de navele de debarcare de tip Ropucha Proiect 775 Olenegorskiy Gornyak şi Georgi Pobedonosets, dar şi de nava de debarcare din clasa Ivan Gren Proiect 1171 Piotr Morgunov din Flota de Nord.

Astfel că forţa de lovire a flotei de nave de debarcare strânse de Rusia la Marea Neagră însumează 5.500 de militari, fiind vorba despre puşcaşi marini, iar trupele ar putea fi deservite de tehnică precum 180 de tancuri şi/sau 200 de blindate şi cel mult 16 elicoptere Ka-52.

„Kremlinul nu mai ţine cont de nimi”

Aurel Cazacu, analistul militar, a spus de ce o debarcare în zona adiacentă Odesei este foarte periculoasă pentru forţele de desant în cazul în care nu are ajutorul de la sol oferit de trupele plecate din Crimeea.

„Putin este nerăbdător să ajungă la Gurile Dunării şi sacrifică orice. Vrea să debarce cu toate că militarii plecaţi din Crimeea nu sunt bine pregătiţi de luptă, au un moral la pământ şi nu pot ajuta trupele de desant. Poate fi un carnagiu, dar îmi dau seama că Kremlinul nu mai ţine cont de nimic. Lui Putin nu-i mai pasă ce vieţi sacrifică, şi vorbim de vieţile unor ruşi, numai ca să-şi vadă obiectivul îndeplinit.

Repet, dacă puşcaşii marini pun piciorul pe pământ în zona Odesei, chiar şi cu sprijin aerian, dar fără o acoperire a trupelor de la sol, va fi un carnagiu. Nici urmă de strategie militară, pur şi simplu sacrifică nişte vieţi în mod conştient”, a spus expertul, potrivit Adevărul.