23 mart. 2022 | 11:15

Trupele ruse au distrus un laborator din centrala nucleară de la Cernobîl

ULTIMA ORĂ
Trupele ruse au distrus un laborator din centrala nucleară de la Cernobîl

Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl „au jefuit și distrus” un laborator de la fața locului, susțin oficialii ucraineni. Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că rușii și-au deteriorat Laboratorul Central de Analitică – care a procesat o mulțime de deșeuri radioactive.

Trupele ruse au distrus un laborator din centrala nucleară de la Cernobîl

Agenția de stat a declarat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea „probe foarte active și mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”. Laboratorul, care a costat aproximativ șase milioane de euro pentru a fi înființat, conținea și „echipamente analitice valoroase” care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a spus agenția.

Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, nu este o centrală electrică funcțională, dar necesită totuși un management constant.

Rușii au capturat-o în primele zile ale războiului luna trecută și ținuseră acolo muncitori câteva săptămâni înainte ca unii să fie eliberați. Fostul sit nuclear rămâne o mare îngrijorare, iar la începutul acestei săptămâni parlamentul ucrainean a raportat că în vecinătatea centralei au izbucnit incendii forestiere, care au fost surprinse de imaginile din satelit.

Ce impact ar putea avea recâștigarea teritoriului de către Ucraina

Se spune că forțele ucrainene au preluat un teritoriu din sudul țării. Justin Bronk spune pentru BBC că este o strategie care ar putea forța Moscova să-și schimbe tactica.

„Rușii nu au reușit în mod destul de vizibil să ducă întreaga Ucraină pe mai multe poziții de avans. Așadar, acum încearcă să-și retragă resursele și să le consolideze și să le concentreze pe o singură împingere la un moment dat, în special în jurul Mariupolului și în sud”, a spus acesta pentru BBC.

El spune că, dacă rușii iau Mariupol, care a fost asediat de săptămâni întregi și scad proviziile, atunci ei ar putea căuta să redistribuie trupele și muniția, mai întâi în regiunea Donbas din estul Ucrainei și apoi poate în orașul de nord-est Harkov.

Dar, spune el, pe măsură ce Ucraina împinge trupele rusești înapoi în jurul Irpinului și a altor suburbii împreună cu Makariv la vest de Kiev, aceasta ar putea împiedica planurile Moscovei de a captura capitala.

„În esență, ceea ce forțele ucrainene încearcă să facă este să taie o întreagă parte a încercării de încercuire a Kievului, ceea ce i-ar forța pe ruși să încerce fie să spargă nordul și să abandoneze acele poziții, fie ca Rusia să redirecționeze o putere semnificativă de luptă către încearcă să străpungă și să-și elibereze propriile forțe acolo.”