Ucrainenii spun că rușii folosesc centralele Cernobîl și Zaporojie ca baze militare

Ucrainenii spun că rușii folosesc centralele Cernobîl și Zaporojie ca baze militare

Invadatorii ruși folosesc centralele nucleare Zaporojie și Cernobîl drept baze militare. Cel puțin așa a declarat șeful „Energoatom”, Petr Kotin. „Doar Dumnezeu știe ce vor face invadatorii cu acest material. Dacă lasă totul în forma sa actuală, nu se va întâmpla nimic rău. Încă nu interferează cu munca personalului nostru”, a spus Kotin.

Rușii folosesc centralele Cernobîl și Zaporojie ca baze militare, susțin ucrainenii

„Numai acolo, la CNE Zaporojie, există deja șase unități de energie și foarte mult material nuclear. În fiecare reactor miezul este complet încărcat cu combustibil și fiecare unitate de putere are un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat”, a spus Kotin într-un interviu.

„Doar Dumnezeu știe ce vor face invadatorii cu acest material. Dacă lasă totul în forma sa actuală, nu se va întâmpla nimic rău. Încă nu interferează cu munca personalului nostru”, a adăugat Kotin.

În același timp, acestaa menționat că centrala Zaporojie este mai protejată.

„Dacă îl bombardezi, trebuie să treci peste mai multe bariere înainte de a ajunge la celulele de combustie ca să declanșezi un accident. Nu trebuie să lovești decât o singură dată instalația de depozitare și vei avea o eliberare a acestor materiale radioactive. Situația este foarte rea. Faptul că aruncă în aer muniție în imediata vecinătate a amplasamentului centralei nucleare este în general. Nu există alte cuvinte. Ei sunt precum „o maimuță cu o grenadă” în prezent.”

În cursul nopții trecute și în această dimineață rușii au bombardat Kievul: în districtul Șevchenkovski, două clădiri rezidențiale înalte au fost avariate ca urmare a bombardamentelor .

Decizia Rusiei de a muta fabrica a fost premeditată

Pe 3 martie, centrala nucleară se pregătea de luptă. Un comunicat de presă postat pe site-ul său web cu câteva ore înainte de atac a descris instalația ca funcționând normal, cu unitatea militară ucraineană alocată pregătită pentru luptă.

Decizia Rusiei de a muta fabrica a fost în mod clar premeditată, potrivit Leone Hadavi, un analist open-source la Centrul pentru Reziliență Informațională, care a ajutat NPR să revizuiască videoclipul.

„A fost planificat”, spune Hadavi, și a implicat aproximativ 10 vehicule blindate, precum și două tancuri. Aceasta este mult mai multă putere de foc decât ar fi fost efectuată de, să zicem, o misiune de recunoaștere care s-ar fi putut împiedica de centrală întâmplător.

Chiar înainte de ora 23:30, ora locală, cineva a început să transmită în direct filmările de securitate ale fabricii pe canalul său YouTube. Fluxul live a continuat pe măsură ce forțele ruse au început un avans lent și metodic asupra fabricii. Coloana de vehicule blindate, condusă de tancuri, a folosit reflectoare pentru a se apropia cu prudență de fabrică dinspre sud-est de-a lungul drumului principal de serviciu către unitate.

Aproximativ o oră și 20 de minute mai târziu, unul dintre cele două tancuri care conduceau coloana a fost lovit de o rachetă a forțelor ucrainene și a fost dezactivat.

Asta a marcat începutul unui incendiu aprig care a durat aproximativ două ore la fabrică. Imediat după ce tancul a fost dezactivat, forțele ruse care au revenit la foc au părut să lovească o linie de transport conectată la substația electrică principală a centralei. AIEA spune că două din cele patru linii de înaltă tensiune au fost avariate în atac. Lyman spune că aceste linii sunt esențiale pentru operațiunile sigure la fabrică.

Forțele ruse s-au împins apoi în zona de parcare de lângă poarta din față și au început să tragă.

O mare parte a incendiului a fost îndreptată către centrul de antrenament și clădirea administrativă principală a fabricii. Însă, în diferite momente ale bătăliei, forțele ruse au aruncat o tură adânc în complexul nuclear în direcția clădirilor reactorului.

Citește și: