A treia rundă de negocieri Rusia-Ucraina s-a terminat. Ce au convenit delegațiile

A treia rundă de negocieri Rusia-Ucraina s-a terminat. Ce au convenit delegațiile

Ucraina a declarat că nu va dezvălui în avans informații referitoare la data și ora negocierilor viitoare cu Rusia, în contextul invaziei trupelor lui Putin în țara vecină. Ce se știe însă, potrivit anunțului făcut de echipele de negocieri ale celor două părți, este că o a treia rundă de discuții asupra unui armistiţiu ar putea avea loc în primele zile ale săptămânii viitoare. Mai multe detalii, în continuare.

A treia rundă de negocieri Rusia-Ucraina are loc astăzi

UPDATE 9:15 – A treia rundă de negocieri s-a încheiat luni seară cu mici progreseîn privința logistica şi evacuarea civililor, fără a se reuşi obţinerea unor înţelegeri mai largi, conform unui negociator ucrainean, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„A treia rundă de discuţii s-a încheiat. Mici paşi pozitivi pentru îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare”⁣, a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak. Într-o declaraţie video, acesta a mai spus că vor continua discuţiile asupra unui armistiţiu.

Negociatorul rus Vladimir Medinski a notat că este prea devreme pentru a vorbi despre ceva pozitiv după această nouă rundă de negocieri.

UPDATE 17:55 – Rusia a propus ca Volodimir Zelenski să rămână președinte doar cu numele, în timp ce premierul să fie un politician pro-rus. Totodată, delegația rusă vrea ca Ucraina să recunoască independența Donețk și Lugansk, dar și pierderea Crimeii, plus renunțarea la dorința de intrare în NATO, dezvăluie Christo Grozev.

”Două persoane apropiate negocierilor dintre Rusia și Ucraina (inclusiv discuțiile pe canale secundare) îmi spun că Rusia a propus (1) Zelensky rămâne președinte pro forma, dar Rusia îl numește pe Boiko ca premier, (2) Ucraina recunoaște L/DNR și Crimeea, (3) Fără NATO. Zelenski le-a spus categoric nu”, afirmă, pe Twitter, Christo Grozev, directorul publicației Bellingcat.

Boiko este un politician ucrainean pro-rus.

UPDATE 16:45 O delegație ucraineană a sosit în Belarus în ultimele momente pentru a treia rundă de discuții de pace cu Rusia.. Discuțiile sunt programate să înceapă la ora 14:00, potrivit agenției de presă din Bela.

Două runde anterioare de discuții nu au asigurat o încetare permanentă a focului sau retragerea Rusiei, deși oficialii ruși au fost de acord să respecte încetarea focului temporar în timp ce civilii sunt evacuați. Cu toate acestea, Ucraina spune că Rusia nu a onorat, până acum, încetarea focului planificată.

UPDATE 15:00 A treia rundă de negocieri pentru pace va avea loc astăzi 

A treia rundă de discuții între delegațiile ruso-ucrainene este programată pentru luni, 7 martie. Asta, în timp ce ne aflăm în cea de-a doisprezecea zi de război în Ucraina.

Oficialii ruși au informat că sunt pregătiți pentru o nouă rundă de negocieri cu Ucraina. Pe de altă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Kremlinului să oprească bombardamentele înainte de discuțiile diplomatice.

Potrivit Reuters, nu este clar dacă partea ucraineană se va prezenta la discuții, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând că există informaţii contradictorii cu privire la negocieri.

Consilierul preşedintelui Ucrainei, Oleksi Arestovici, a declarat, într-o înregistrare video difuzată vineri, că Ucraina nu va dezvălui în avans detalii cu privire la locul şi ora când va avea loc orice negociere cu Rusia, transmite Reuters.

Joi, 3 martie, când a avut loc cea de-a doua rundă de negocieri, echipele părților ruso-ucrainene au convenit că următoarea rundă de discuții asupra unui armistiţiu ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare, potrivit informațiilor oferite de un membru al delegației ucrainene.

Reamintim că discuțiile purtate ieri între delegația rusă și cea ucraineană nu s-au încheiat cu rezultatele dorite pentru Ucraina. Un membru al delegației ucrainene a declarat ieri că țara pe care o reprezintă nu a primit garanțiile pe care a contat. Totuși, ambele părți au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea, în comun, a unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

„Cea de a doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din păcate, nu avem încă rezultatele așteptate pentru Ucraina. S-a convenit doar soluția pentru organizarea de culoare umanitare“, a scris, la finalul discuțiilor, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, membru al delegației ucrainene, pe Twitter.

Citește și: Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate, în ziua în care are loc a doua rundă de negocieri cu Ucraina

Anunțul făcut de echipa lui Zelenski

Potrivit The Kyiv Independent, care îl citează pe Podoliak, aceste coridoare umanitare vor asigura evacuarea civililor și livrarea de mâncare și medicamente în zonele în care se poartă cele mai intense lupte. În aceste zone, în care vor fi furnizate ajutoare, ar putea fi aplicată, totodată, o încetare temporară a focului.

În debutul discuțiilor de ieri, Mihailo Podoliak declara că „punctele cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele şi satele distruse sau bombardate constant“.

„Principala problemă care a fost rezolvată astăzi este salvarea oamenilor, a civililor care se aflau în zona confruntărilor militare“, a spus reprezentantul rus, Vladimir Medinski.

„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam“, a scris negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunţat că va urma încă o rundă de negocieri.

Citește și: