Transportatorii amenință cu proteste de amploare față de scumpirea carburanților

Transportatorii amenință cu proteste de amploare față de scumpirea carburanților

După protestul șoferilor față de scumpirile enorme la carburanți, transportatorii amenință și ei cu proteste de amploare, asta după ce Guvernul nu a avut nicio reacție cu privire la majorările de preț exagerate din ultimul timp. Astfel, transportatorii cer plafonarea prețului carburanților, în caz contrar vor ieși în stradă. Se estimează că protestul va fi unul de amploare, la care vor participa aproximativ 200.000 de oameni.

Transportatorii ies în stradă

„NU e vorba de a bloca străzile sau autostrăzile, pentru că ele sunt deja blocate, în zonele de frontieră. Amenințarea este legată de alinierea costurilor și este foarte important ca un astfel de moment să aibă o mare susținere publică, ca alături de persoanele juridice și persoanele fizice să-și arate nemulțumirea, cu speranța ca factorii decizionali să nu mai doarmă în papuci, să nu mai vină la TV să ne spună că trebuie să stăm liniștiți, pentru că România are depozite de țiței, ci să se se apuce de treabă.

Modelul pe care noi l-am propus și care este deja funcțional în Europa, noi am dat doar 2 exemple, Slovenia și Ungaria, acolo unde prețurile au fost plafonate și pentru firme și pentru persoane fizice, avem nevoie de o astfel de perioadă de amânare și avem nevoie și de cotă redusă la TVA de 5% pentru transportul public”, a explicat Augustin Hagiu, președintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport, în direct la Realitatea Plus.

„Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe”, a mai precizat Hagiu.
Federația Transportatorilor solicită Guvernului ca măsură prin care cota TVA pentru serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% să aibă forma unei ordonanțe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate.
Citește și: