Se întâmplă la pompă și este fără precedent, după scumpirile fabuloase din ultimele zile la benzină și motorină

Se întâmplă la pompă și este fără precedent, după scumpirile fabuloase din ultimele zile la benzină și motorină

Românii care trebuie să alimenteze cu carburant trec printr-o perioadă financiară din ce în ce mai dificilă, indiferent dacă optează pentru benzină sau motorină.

În această dimineață, benzina standard se comercializează în București cu un maxim de 8,59 de lei. Cele mai mari prețuri sunt la Mol și OMV, cu mențiunea că, în întreaga piață, variațiile sunt oricum infime. Chiar și așa, la Lukoil, ai mari șanse să alimentezi cu 8,40 lei pe litru, o diferență care se adună, atunci când discutăm de un plin, de exemplu.

Semnificativ mai tristă este situația celor care alimentează cu motorină. La Mol în Capitală, aceasta a ajuns să se comercializeze cu 9,18 lei pe litru, în contextul în care, în urmă cu doar câteva zile, abia ajunsese la 9 lei. Momentan, doar două benzinării Lukoil îți mai oferă carburantul diesel cu sub 9 lei, de pe șoseaua Orhideelor și bulevardul Preciziei.

Ce se întâmplă în piața de benzină și motorină din România

Deși situația din piața autohtonă de carburant este una absolut terifiantă, din prisma ritmului scumpirilor, s-ar putea ca lucrurile să se mai stabilizeze în următoarele zile. Mol ar urma să comercializeze carburanți mai ieftin decât Petrom, din cauza faptului că rafinăria Mol din Ungaria funcționează pe țiței rusesc, cel mai ieftin din piață, cu un preț semnificativ mai mic decât cel utilizat de toate celelalte rafinării din Europa.

După cum am detaliat și mai sus, Lukoil se află, de asemenea, într-o situație privilegiată. Carburanții de la benzinăriile din grup au fost în general mai ieftini, dar acum sunt și mai ieftin, comparativ cu alternativele.

În ceea ce privește explicațiile din piață pentru situația actuală, acestea nu sunt foarte clare. Nu este exclus nici ca Petrom, liderul pieței, sau Rompetrol să se lăcomească un pic și să dorească o încărcare rapidă a visteriilor. Pe de altă parte, este clar că atâta timp cât embargoul pentru petrolul rusesc nu se va aplica în cazul Ungariei, cum se întâmplă acum, Mol se va afla într-o situație privilegiată.

Citește și: