Cât costă benzina și motorina în România, după ultimele scumpiri: cât plătești azi la pompă

Cât costă benzina și motorina în România, după ultimele scumpiri: cât plătești azi la pompă

De la începutul anului, prețul motorinei s-a scumpit cu 50%, iar în doar câteva săptămâni, benzina a sărit cu 10%. Carburantul din România este mai scump ca niciodată și este doar o chestiune de timp până când aceste creșteri se vor reflecta și în prețul alimentelor, serviciilor și nu numai.

În weekendul trecut, benzina standard s-a scumpit cu 13-14 bani, în timp ce a înregistrat o creștere de preț de aproximativ 9-11 bani. Ca referință, creșterea de aproximativ 10% la benzină a survenit în ultimele săptămâni, din momentul în care președintele CE, Ursula von der Leyen a interzis importul de țiței și produse petroliere din Rusia. În primele șase luni ale acestui an, prețul benzinei s-a mărit cu 50%.

Benzina și motorina, un lux în România

La momentul redactării acestui material, benzina standard se vinde cu 8,72 lei în București la Mol și 8,71 lei la OMV. Cel mai mic preț este de 8,51 lei la Lukoil. Dacă vorbim de motorină standard, aceasta a sărit până la 9,27 lei la Mol și 9,26 lei la OMV, în timp ce, la polul opus, o găsești cu 9,09 lei la Lukoil. Cel mai scump carburant din România este motorina premium, pe care o poți achiziționa astăzi, 14 iunie 2022, cu 9,75 lei la Mol și 9,74 lei la OMV. Prețul cel mai mic pentru ea este la Lukoil și Rompetrol, aproximativ 9,45 lei.

Cu ajutorul agregatorului Peco-online.ro am făcut simulări în mai multe colțuri ale țării și nu există diferențe semnificative nicăieri. În Brașov, de exemplu, prețurile benzinei standard gravitează de asemenea în jurul a 8,71 lei. În Cluj, valorile de achiziție sunt mai mici cu 4 bani, dintr-un motiv nu foarte clar.

Ca referință, evoluția prețurilor pentru carburantul de la pompă este influențată de cotația produselor petroliere de la bursă din zona de referință. Mai mult decât atât, însă, cele mai mari scumpiri recente au fost survenit după ce Petrom a decis să nu mai cumpere petrol din Rusia pentru rafinăria de la Brazi.

Citește și: