18 iul. 2022 | 18:25

Toyota a reușit o premieră: în câte variante va fi disponibil noul model Crown

ACTUALITATE
Toyota a reușit o premieră: în câte variante va fi disponibil noul model Crown

Crown va înlocui modelul Avalon pe piața globală și va oferi două opțiuni de motorizare hibridă.

Toyota a reînviat sedanul său emblematic, Crown, care este și cel mai vechi vehicul de pasageri al companiei. Modelul Crown 2023 va fi a 16-a generație consecutivă și acum va fi disponibilă în mai multe stiluri de caroserie. Crown va fi, de asemenea, primul sedan Toyota care va fi propulsat de sistemul hibrid de generația a patra al companiei, Hybrid Max. Iată tot ce trebuie să știi despre noua Toyota Crown.

Mai multe stiluri de corp

Pentru prima dată, Crown va fi disponibil în patru tipuri diferite: Crown Crossover, Crown Sport (SUV), Crown Estate și Crown Sedan. Prima varianta este Crossover-ul, iar producția este de așteptat să înceapă la începutul anului viitor. Noul Crown se bazează pe platforma Toyota New Global Architecture K (TNGA-K) care stă la baza unora dintre sedanurile și crossoverele producătorului japonez.

Doar pentru a face o idee clară despre cât de mare este Crown, îi compar dimensiunile cu Camry Hybrid. Crown  are 4.927 mm în lungime și 1.526 mm în înălțime, ceea ce o face cu 42 mm mai lungă și cu 71 mm mai înaltă decât Camry. Cu un ampatament de 2.849 mm, Crown este cu 24 mm mai lungă.

Sisteme hibride duble

Crown va fi disponibilă în două variante hibride. Modelul de vârf folosește tehnologia Hybrid Max și este propulsat de un motor turbo pe benzină de 2,4 litri de 335 CP. Motorul electric din față furnizează cuplul pentru vehicul, în timp ce motorul electric răcit cu apă din puntea roții din spate transmite direct puterea către toate cele patru roți.

Modelul Hybrid Max oferă mai multe moduri de condus — Normal, Eco, Sport și Sport+. Pentru o calitate mai bună a călătoriei, în special pentru pasagerii din spate, există modul Confort și un mod Personalizat care le permite șoferilor să ajusteze setările sistemului individual.

Celălalt sistem hibrid este testatul motor de 2,5 litri DOHC cu patru cilindri și două motoare electrice, care se vede și la RAV4 Hybrid. Este cuplat la o cutie de viteze automată CVT și vine cu moduri de condus selectabile precum Normal, Eco și Sport. Ambele variante vin standard cu un sistem de tracțiune integrală.

Lonizând în cabină

Toyota nu a lăsat nicio piatră neîntoarsă când vine vorba de confort. Vehiculul emblematic vine standard cu scaune pentru șofer și pasager din față cu reglare electrică în 8 direcții. De asemenea, are scaune încălzite în față pe trei niveluri, iar caracteristica ventilată este disponibilă pe ornamentele superioare. Crown vine standard cu un sistem de infotainment de 12,3 inch și un panou de instrumente al șoferului complet digital de 12,3 inch.

Crown are toate funcțiile opționale precum un încărcător de telefon wireless și mai multe porturi de tip C și, în timp ce entry-level vine cu un sistem cu șase difuzoare, variantele de top au un sistem muzical JBL cu 11 difuzoare cu un amplificator pe 8 canale.

Sistem avansat de asistență pentru șofer

Noul Crown vine standard cu Toyota Safety Sense 3.0 (TSS 3.0), care include sistemul de pre-coliziune cu detectarea pietonilor, controlul dinamic al radarului de croazieră (DRCC) cu recunoaștere îmbunătățită a benzii și faza lungă automată. Celelalte funcții cu care vine la pachet sunt Blind Spot Monitor, Rear Cross Traffic Alert și Hill Start Assist Control.