Toți șoferii de mașini pe benzină și motorină trebuie să știe: când vor dispărea de pe străzi, conform Parlamentului European

Toți șoferii de mașini pe benzină și motorină trebuie să știe: când vor dispărea de pe străzi, conform Parlamentului European

Comercializarea mașinilor care utilizează motoare cu combustie internă, pe benzină sau motorină, va fi interzisă în Europa, în conformitate cu o decizie a Parlamentului European.

Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect care se află în dezbatere deja de câțiva ani. Este vorba de restricția vânzării de mașini care nu sunt electrice sau hibride. Practic, din 2035, nu vei mai avea acces la mașini care utilizează motoare cu ardere internă.

Este important de reținut că nu discutăm de interzicerea conducerii acestor mașini sau de eliminarea lor de pe străzi, ci de oprirea comercializării de autoturisme noi care emit CO2.

Ce se întâmplă cu mașinile pe benzină și motorină, în Europa

Deși decizia Parlamentului European a fost luată, mai rămâne procesul laborios al negocierilor cu statele membre ale blocului comunitar, în cadrul Consiliului UE. În urma respectivelor implementări legate de implementarea la scară largă a deciziei, ar textul legislativ ar putea suferi modificări.

Ca referință, documentul emis de Parlamentul European face parte din pachetul legislativ al Uniunii Europene menit să combată schimbările climatice, denumit ”Fit for 55” şi al cărui obiectiv este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030, faţă de nivelul anului 1990, şi atingerea neutralităţii climatice până în anul 2050.

Eforturi legate de eliminarea de pe străzi a mașinilor vechi și foarte poluante se iau deja de câțiva ani, în diverse colțuri ale bătrânului continent. Ce face Parlamentul European este să centralizeze aceste eforturi în proiectele legislative care, după negocierile din Consiliul European, vor ajunge să fie implementate la scară largă, în fiecare țară membră.

În mod previzibil, astfel de decizii radicale legate de comercializarea mașinilor pe benzină și motorină nu se pot lua peste noapte. Partea bună este că majoritatea producătorilor a început să-și electrifieze portofoliul de mașini noi și, nu de puține ori, au confirmat că vor elimina din portofoliu vehiculele cu combustie internă.

Citește și: