09 feb. 2022 | 07:56

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: este total interzis să-ți ceară așa ceva asociațiile

ACTUALITATE
Toți românii care stau la bloc trebuie să știe: este total interzis să-ți ceară așa ceva asociațiile

Toți românii care stau la bloc sunt membri într-o asociație de locatari, inevitabil. Interacțiunea cu șeful asociației se supune însă unor reguli destul de strice, funcționează sub anumiți parametrii legislativi. Prea puțini cunosc, din păcate, aceste aspecte.

Este foarte important să reții să asociațiile de proprietari nu sunt ocolite de obligația de a respecta prevederile GDPR sau Regulamentul european privind protecția datelor. În același timp, pot în orice moment să cadă victime controalelor din partea Autorității de Protecția Datelor – ANSPDCP. În traducere, șefii de asociație și administratorii sunt obligați prin lege să aplice principiul prelucrării a cât mai puține date, strict necesare. Pe marginea acestui subiect a fost publicat recent un ghid destinat asociațiilor de proprietari.

Românii de la bloc nu trebuie să dea copii după buletin sau alte acte

„În ceea ce privește înscrierea persoanelor în cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede că aceasta se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere. Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate, normele stabilind că acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate”, subliniază ANSPDCP în recentul ghid. Ca referință, documentul face referire la  Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Deși întregul set de circumstanțe detaliat mai sus pare unul teoretic, realitatea este cu totul alta. Încă din 2019, ANSPDCP a inițiat controale la diverse asociații de proprietari din cauza faptului că încălcau normele pentru protecția datelor. Una dintre principalele probleme găsite la acea vreme consta în faptul că responsabilii de asociație aveau obiceiul de a solicita locatarilor copii după diverse documente, în special acte de identitate, buletin, în scopul completării cărții de imobil. Este excesiv în contextul legislației de protecția datelor personale și ilegal.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele