Dispar centralele de apartament, dar cineva tot scapă: explicația ministrului

Dispar centralele de apartament, dar cineva tot scapă: explicația ministrului

De câteva luni, se vehiculează în România posibilitatea interzicerii centralelor de apartament. Autoritățile locale din orașe mari, precum Cluj, au impus deja interdicția, dar vine cu câteva excepții importante, aceleași pe care le vom vedea impuse și la nivel național.

În țara noastră, peste maxim 2-3 luni, va fi dată o lege referitoare la centralele termice de apartament. Această lege nu se va aplica retroactiv. Cei care au centrale termice instalate în locuință nu vor fi afectați. În schimb, acestea nu vor mai fi instalate în apartamentele din blocurile noi. Practic, dezvoltatorii nu vor mai putea să le promită.

Deși discutăm de un proiect legislativ, măsuri similare au fost deja adoptate la nivel local în orașe precum Cluj. Există însă o excepție. Doar la blocuri de locuințe de peste șase apartamente va fi impusă regula.

Dispar centralele de apartament, dar nu la toți

„Decizia o să existe, avem deja o propunere formulată, aștept o discuție în cadrul coaliției. Sunt deja foarte multe orașe, municipii, care aplică asemenea standarde la nivel local (…), sunt noi dezvoltări rezidențiale care se racordează la rețeaua comună a orașului de termoficare. Vom face această propunere, care se va referi strict la noile construcții cu mai mult de 6 unități locative, pentru interzicerea centralelor individuale.

Ne vom referi strict la proiectele noi. Cele care sunt în fază de construire, cele deja autorizate, cele deja proiectate nu vor intra sub incidența legii, dar pentru cele noi care a căror dezvoltare începe de acum încolo sau după intrarea în vigoare a actului normativ propunem să existe această interdicție”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Taczos Barna, într-o intervenție în cadrul emisiunii Ora de Profit.

Cu alte cuvinte, cei care se mai grăbesc să construiască apartamente în următoarele luni, ar trebui să fie imuni la noul efort legislativ. Mai mult decât atât, un termen clar oricum nu există pentru aplicarea legii. Momenta, este doar o inițiativă.