Bula imobiliară din România a explodat: se întâmplă deja de patru luni, nu mai este niciun dubiu

Bula imobiliară din România a explodat: se întâmplă deja de patru luni, nu mai este niciun dubiu

Deja de câțiva ani, prețurile la locuințe în România au mers în sus, constant. Aceasta a fost realitatea autohtonă și nu părea să se pondereze prea curând. Din păcate pentru investitori, lucrurile au început să se ducă în jos.

Români par să se fi săturat să cumpere apartamente la suprapreț. Devenise stupid. În momentul în care dai 115.000 de euro pe un apartament de 2 camere din Brașov sau 600.000 de euro pe un apartament de 4 camere din Cluj, este clar că undeva există o problemă. Astfel, răspunsul din piață este cât se poate de clar. Pentru a patra lună consecutiv, a scăzut brusc numărul tranzacțiilor imobiliare efectuate pe piața din România, iar datele sunt oficiale, confirmate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Românii s-au săturat de apartamente la suprapreț

În luna ianuarie 2022, s-au desfășurat nu mai puțin de 39.500 de tranzacții imobiliare la nivel național. În cazul în care valoare ți se pare foarte mare, merită să ai în vedere că este cu aproximativ 19% mai mică față de aceeași lună a anului trecut, când oamenii erau oricum un pic mai precauți cu investițiile din cauza imprevizibilității pandemiei de Covid-19.

Este important de reținut că, deși 2021 a fost un an ”pe plus” pentru industria imobiliară din România, ultimul trimestru combinat cu luna ianuarie a acestui an marchează startul unei lovituri cu consecințe pe termen lung pentru piața imobiliară autohtonă.

Dacă aruncăm însă o privire în urmă, ce se întâmplă acum este o aliniere la perioada pre-pandemie. Ca referință, în 2020 au fost cu 12% mai multe tranzacții imobiliare față de 2019, dar în 2019 față de 2018, discutam de o scădere cu 4%. Mai mult decât atât, în 2018 față de 2017, scăderea a fost de 10,2%. Cu alte cuvinte, criza medicală pare să fi jucat un rol în amplificarea obsesiei românilor pentru locuințe noi, dezvoltatorii au profitat, iar în momentul în care au început să apară semnele că pandemia este pe ultima sută de metri, valul de interes pentru a da foc la sume fabuloase sub pretextul unui apartament cu două camere sau o garsonieră s-a liniștit.

Dacă ai totuși o curiozitate pe marginea subiectului, legată de ce s-a întâmplat în ianuarie 2022, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în București – 7.195, Ilfov – 2.241 și Brașov – 2.211. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Alba – 203, Călărași – 208, Sălaj  – 224 și Teleorman – 224. Trebuie precizat că volumele cuprind toate tipurile de tranzacții imobiliare, însă ponderea majoritară o au vânzările de locuințe.

Citește și: