Toți românii care ies la pensie trebuie să cunoască schimbarea: cât timp mai ai să-ți cumperi vechime

Toți românii care ies la pensie trebuie să cunoască schimbarea: cât timp mai ai să-ți cumperi vechime

Legislația din România oferă românilor posibilitatea de a-și cumpăra vechime la pensie cu scopul completării stagiului de cotizare. Din păcate pentru cei aflați în această situație, respectivul privilegiu va dispărea în curând.

Conform legislației în vigoare, posibilitatea completării prin plată a vechimii la pensie nu va mai fi posibilă din vara anului 2023. Cu alte cuvinte, mai ai aproximativ 12 luni pentru ”a-ți regla” pensia. Dacă în august anul viitor nu ai acumulat vechimea necesară, dar ai atins vârsta de pensionare, vei pierde o sumă semnificativă de bani. Ca referință, mecanismul de cumpărare a vechimii a fost gândit pentru care, la vârsta pensionării, nu au acumulat 15 ani de vechime în muncă. În condiții ideale, românii care vor să iasă la pensie, conform legislației în vigoare, trebuie să fi lucrat 35 de ani. Aceasta este condiția principală pentru pensia la limită de vârstă.

Tinerii pensionari cu pensii și mai mici

Eliminarea posibilității de a cumpăra vechime cu scopul completării stagiului de cotizare este foarte problematică pentru mulți români care au lucrat la negru sau și-au petrecut o mare parte a vieții în domenii în care nu se plătesc deseori taxe, precum în agricultură. La pensie, acești români riscă să primească niște sume modice, iar dacă, până la finele acestui an, se modifică Legea 127, stagiul minim de cotizare va fi de 10 ani, în loc de 15 ani, reflectându-se în pensii și mai mici decât în prezent.

Ca referință, la ora actuală în România, pensia minimă este de aproximativ 40% din salariul minim brut sau aproximativ 1020 de lei. Valoarea cu pricina ar urma să crească cu 1% pentru fiecare an suplimentar de cotizare, până la 15 ani.

”Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem”, a declarat Ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Ultima dată până la care românii își vor mai putea cumpăra vechime la pensie este 1 septembrie 2023.

Citește și: