S-au făcut noi schimbări în ceea ce privește cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie. Astfel, românii care nu au stagiul de cotizare complet au dreptul să cumpere vechime, pentru a putea beneficia de o pensie mai mare. Minimul vechimii pentru a beneficia de pensie este de 15 ani. De ce nu trebuie să mai cumperi vechime, vezi în rândurile de mai jos.
S-au adus noi schimări legii care prevede cumpărarea de vechime care să folosescă la pensie. Astfel, vechimea minimă necesară este de 15 ani de muncă pentru a putea beneficia de pensie.
Este recomandat ca cei care vor să beneficieze de o pensie mai mare și au goluri în cartea de muncă după anul 2005 să cumpere vechime.
Pe de altă parte, cumpărarea de vechime, peste cei 15 ani, costă câteva zeci de mii de lei, astfel că la momentul pensionării sumele mari de bani plătite se vor transforma în doar câțiva lei pe lună în plus la pensie.
„Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoană nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se arată în ordonanța modificată.
Termenul limită prin care cei care doresc pot cumpăra stagiu retroactiv este până la 1 septembrie 2023.
„Până la dată de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexă nr. 1. Modelul actului adițional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexă nr. 2”, mai arată noua modificare.
a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
c) la dată încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.