05 nov. 2022 | 09:27

Toți bucureștenii care stau la bloc trebuie să știe ce-i așteaptă în plină iarnă. Dezastrul în care se află Termoenergetica

ACTUALITATE
Toți bucureștenii care stau la bloc trebuie să știe ce-i așteaptă în plină iarnă. Dezastrul în care se află Termoenergetica

Bucureștenii care stau la bloc ar putea avea de-a face din nou cu aceeaşi mare lipsă din timpul iernii: căldura. Calorifele reci din timpul iernii ar putea rămâne și în acest an la fel.

Bucureștenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea suferi din nou, și în această iarnă. Compania Termoenergetica ce a luat ființă în locul fostului RADET se îndreaptă către faliment. Primăria Capitalei datorează companiei aproximativ 800 de milioane de lei.

Așa cum a menționat directorul companiei, pentru ca investițiile să fie continuate în rețeaua de termoficare, nevoia de bani este una urgentă. Restanțele s-au adunat din cauza plăților întârziate din partea primăriei către Termoenergetica a subvenției care reprezintă diferența dintre prețul de producție, transport și distribuție și prețul plătit de către consumator.

Termoenergetica, la un pas de executare silită pentru datorii de peste 500 milioane lei

Termoenergetica, la un pas de executare silită pentru datorii de peste 500 milioane lei

Bucureștenii care stau la bloc ar putea rămâne fără căldură și în această iarnă

Astfel, 307 milioane de lei din această datorie reprezintă partea Primăriei Municipiului București, iar restul de 500 de milioane de lei reprezintă banii pe care Primăria Generală trebuie să îi achite în urma prestării serviciilor din partea companiei de energie. Directorul Termoenergetica vede o soluție în creșterea plafonului de îndatorare a Primăriei Capitalei.

„În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios – Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei.

Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat pentru postul de televiziune Digi24 Claudiu Crețu, director Termoenergetica.

Mai mult de 500.000 de locuințe din București, căminul a peste un milion și jumătate de cetățeni, ar putea fi afectați dacă datoriile nu vor fi plătite către Termoenergetica. În afară de locuințele bucureștenilor, alte instituții vor avea de suferit la rândul lor, precum școlile și spitalele.

Termoenergetica cere intervenție la nivel guvernamental

Acum, în prag de iarnă, Termoenergetica cere, totodată, intervenție la nivel guvernamental:

„Dorim să atragem atenția cu privire la situaţia extrem de critică în care Compania Termoenergetica se află, existând riscul ca în perioada următoare faţă de companie să fie demarate proceduri de executare silită şi pe cale de consecinţă să intre în stare de insolvență, punând în pericol funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului București în plin sezon rece.

Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a sustine functionarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucurestiului pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023, pentru a evita consecintele negative a imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni”, se arată într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei și consilierii generali, conform celor de la HotNews.ro.

Se pare că cei de la ELCEN au făcut demersuri în instanță pentru recuperarea datoriilor de 535 milioane lei de la Termoenergetica, aferente lunilor de consum martie – mai 2022, obţinând ordonanţe de plată care reprezintă titluri executorii.

Nicușor Dan: Prețul la populație nu va fi majorat

Nicușor Dan a dat, însă, şi o veste bună bucureştenilor: în această iarnă prețul la populație nu va fi majorat.

„În ceea ce privește prețul cu care ELCEN, furnizorul principal de energie termică furnizează către Termoenergetica, aici răspunsul este dat definitiv către ANRE, tariful a fost majorat. În zilele următoare Termoenergetica o să facă socoteala cât înseamnă producție plus transport plus distribuție, suma asta o să fie între 1.100 și 1.150 lei pe gigacalorie și urmează ca ANRE să o valideze.

Ceea ce este important este că pentru populație prețul este cel stabilit în primăvară de Consiliul general, adică 350 și în această iarnă nu va fi majorat”, a spus Nicușor Dan.