Toți românii de la bloc trebuie să știe: ce se întâmplă cu debranșările în România

Toți românii de la bloc trebuie să știe: ce se întâmplă cu debranșările în România

În urmă cu câteva zile, autoritățile române au dat liber la debranșările de la energie electrică și gaze naturale, în caz de neplată. În teorie, exista o Ordonanță de Urgență care prevenea asta pe perioada stării de alertă, dar a fost anulată.

Dincolo de gaz și curent, însă, românii au nevoie și de apă curentă, iar debranșarea de la apă nu prea se poate realiza, nici până acum, nici de acum înainte, mai ales pentru locatarii unui bloc. Vineri s-a dat drumul la debranșări de la gaz și curent, dar noua Ordonanță de Urgență nu spune nimic despre apa curentă, canal și salubritate. Cu alte cuvinte, în acel caz particular, interdicția de debranșare introdusă în 2020 rămâne în picioare.

Debranșarea de la apă, o imposibilitate

Când vine vorba de apă curentă, canalizare și salubritate, debranșarea este o imposibilitate independendent de starea de alertă. Potrivit legii, nu se poate debranșa un întreg bloc de la apă sau canalizare pentru că unul sau mai mulți dintre locatarii imobilului nu-și plătesc facturile individuale.

Pentru context, în mai 2020, pe fondul problemelor financiare aduse de pandemia de coronavirus, autoritățile au decis ca, pe perioada stării de alertă, furnizorii de curent, gaze, apă, canalizare și salubritate să nu aibă voie să debranșeze clienții. Vinerea trecută, interdicția a fost eliminată, dar doar în cazul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.

Există în continuarea interdicția de debranșare a clienților de la rețeaua de apă, canalizare și salubritate. Această interdicție favorizează însă mai ales oamenii care stau la case, pentru că cei de la bloc nu puteau fi debranșați nici înainte, pentru că ar implica debranșarea întregului bloc pentru o familie sau o persoană rău platnică. Mai exact, potrivit Legii nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, în cazul în care în respectivul bloc sunt încheiate contracte individuale cu furnizorul, acesta nu poate opri furnizarea apei în tot blocul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: