Top 5 femei fotograf care au făcut istorie

Top 5 femei fotograf care au făcut istorie

Cu toate că sunt mai puțin cunoscute decât bărbații, există multe femei care, de-a lungul timpului, au îmbrățișat fotografia, ba chiar mai mult decât atât, au excelat în această artă.

Acestea fiind spuse, întocmai pentru că femeile fotograf ar trebuie să fie știute, am să fac un mic top cinci al celor mai talentate artiste din domeniu, din toate timpurile.

Top 5: cele mai talentate femei fotograf din toate timpurile

Fiind doar un top 5, din listă vor lipsi mult nume care, altminteri, ar merita pe deplin menționate. Cu toate astea, am să mă limitez la cinci dintre acele femei fotograf care mie mi-au atras atenția pe deplin, de-a lungul timpului.

  1. Vivian Maier este, din punctul meu de vedere, poate cel mai talentat fotograf aparținând sexului feminin. Povestea ei este cu atât mai interesantă cu cât, pe tot parcursul vieții sale nu a dezvăluit aproape nimănui că are această pasiune, lucrând ca bonă, în casa unei familii. Imediat după moartea sa, proprietarul a descoperit în camera în care a locuit Vivian o adevărată comoară: sute de filme foto nedevelopate. În momentul de față, fotografiile lui Maier valorează o adevărată avere.
  2. Spre deosebire de Vivian Maier, Annie Leibovitz nu mai are nevoie de nicio prezentare, ea fiind, în momentul de față, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi fashion din toată lumea. Totuși, puțini sunt cei care știu că Leibovitz este urmașa unor evrei din România. A colaborat cu cele mai importante reviste din SUA.
  3. Se poate spune că Anne Brigman (1869-1950) este un adevărat pionier într-ale fotografiei, activând într-o perioadă în care femeile nu aveau voie să facă prea multe lucruri.
  4. Din acceași categorie face parte, de asemenea, și Imogen Cunningham (1883 – 1976). De-a lungul cariei sale, artista a fotografiat multe portrete, însă și nuduri.
  5. Francesca Woodman (1958 – 1981) a mizat, în scurta ei viață, pe dezvăluirea intimității feminine, într-o serie de fotografii care, în mare parte, au fost autoportrete. Din nefericire, talentul acestei femei fotograf a fost recunoscut abia după moartea sa, exact ca în cazul lui Vivian Maier.
Citește și: