The Human Library, proiectul care te ajută să înțelegi mai bine oamenii: închiriezi un om cu o poveste, în loc de o carte

The Human Library, proiectul care te ajută să înțelegi mai bine oamenii: închiriezi un om cu o poveste, în loc de o carte

The Human Library este un proiect cu adevărat special, așa cum nu s-a mai întâlnit până acum. Scopul cu care acesta a fost creat este, prin definiție, unul nobil, din câte vei putea vedea și în cele ce urmează.

The Human Library nu este neaparat un loc, cât este o mișcare menită să ne facă un pic mai sensibili. Din când în când, anumite locații din lume pun la dispoziție un serviciu special, de tipul „bibliotecă” în care, în loc de cărți, poți să închirieze oameni care îți spun o poveste.

De ce ai vrea să faci asta? Pentru că, în definitiv, cărțile sunt scrise de oameni. Așadar, în loc să citești o carte, de ce n-ai auzi live povestea de viață a unui om, direct din gura acestuia?

Proiectul pune la dispoziție poveștile mai multor tipuri de oameni: refugiați, oameni care au pierdut totul în viață, ori chiar unii care s-au confruntat, de-a lungul timpului, cu discriminare (sexuală, rasială, de orientare, etc).

The Human Library militează împotriva prejudecăților

De câte ori n-ai fost tentat să judeci înainte să cunoști povestea unui om, doar pe seama anumitor bârfe, zvonuri, ori amănunte auzite numai pe jumătate? Probabil că de prea multe ori. Tuturor ni s-a întâmplat, măcar o dată în viață, să emitem judecăți de valoare fără a cunoaște toate datele problemei.

Așadar, The Human Library încearcă să stârnească în noi conștientizarea faptului că „o carte nu ar trebui judecată după copertă”, întrucât acea „carte” are o adevărată poveste de spus pe care o vei afla doar dacă o citești în întregime.

Mișcarea The Human Library a început în anul 2000, în Danemarca, iar de atunci s-a răspândit în peste 80 de țări din întreaga lumea, formând chiar o organizație de sine stătătoare care încearcă, pas cu pas, să te facă să înțelegi că, uneori, s-ar putea să te înșeli în legătură cu oamenii.

Citește și: