08 feb. 2022 | 17:42

Breaking News: Călin Georgescu este anchetat de procurori. Ce se întâmplă cu președintele de onoare al AUR

Politică
Breaking News: Călin Georgescu este anchetat de procurori. Ce se întâmplă cu președintele de onoare al AUR
Călin Georgescu anchetat de procurori

În urmă cu 20 ani, guvernul de la acel moment emitea o Ordonanță de urgență nr. 31/2002. Ulterior, la inițiativa lui Crin Antonescu în 2015, Camera Deputaților promulga o lege supranumită și legea „anti-legionară” sau „legea memoriei”. Legea 217/2015 pevede interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omeniri. Declarațiile recente ale preșdintelui de onoare AUR, Călin Geoergescu, conform unor surse judiciare, au intrat sub incidența celor dou documente legislative. Ca urmare, Călin Georgescu ar putea fi anchetat de procurori.

Legea „anti-legionară” din 2015

În perioada în care prim-ministru era Adrian Năstase, guvernul emitea OUG 31/2002, cu privire la interzicerea expresă a orcărei forme de mișcare extrimistă-legionară. Deși în conținutul OUG nu se face referire nici la Corneliu Zelea Codreanu și nici la Ion Atonescu, cei doi intrau implicit sub această interdicție. În nota de fundamentare a ordonanței este specificat următorul paragraf:

„Împiedicarea proliferării manifestărilor extremiste de tip fascist, rasist sau xenofob a constituit şi constituie o preocupare constantă a comunității interne națonale, atât la nivelul organismelor europene şi internaționale, cât şi la nivelul legislaţiilor naţionale.

Prevenirea şi combaterea incitării la ura naţională, rasială sau religioasă corespund cerinţelor Uniunii Europene în domeniu, constituind, în acelaşi timp, un semnal pozitiv dat de statul român pentru combaterea rasismului, antisemitismului şi xenofobiei.”

Ulterior, la inițiativa lui Crin Atonescu, la 13 ani de promulgarea OUG, Camera Deputaților vota Legea 217/2015, cunoscută și ca legea „anti-legionară”.  Conform celor două documente legislative, orice referire la acest gen de formațiunii, sau activități este pedepsită cu închisoare  de la 3 luni la 3 ani.

Călin Georgescu anchetat de procurori

Conform unor declarații pe surse, preluate de G4Media, președintele de onoare al formațiunii AUR, Călin Georgescu riscă să fie anchetat de procurori pentru declarațiile sale cu referire la Corneliu Zelea Codreanu, capul mișcării legionare din România, dar și pentru referirile sale la adresa generalului Ion Antonescu.

Așa cum spuneam, nici în OUG, și nici în lege, nu se impune vreo interdicție în a se folosi cele două nume, dar incidența legii intervine atunci când sunt aduse în discuție mișcarea legionară și cele referitoare la manifestările extremiste de tip fascist, rasist sau xenofob. Recent, Călin Georgescu a făcut câteva afirmații ce au șocat opinia publică, dar și clasa politică, atunci când a adus în discuție numele celor doi.

„Toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider.

Istoria a fost mistificată și sunt foarte mulți oameni fabricați, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani. (…) Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți.”, declara Călin Georgescu.

Riscă 3 ani de închisoare

Conform unor surse judiciare, preluate de G4Media, politicianul AUR riscă închisoare de la 3 luni la 3 ani pentru aceste declarații, fiind deja deschis dosarul penal în această cauză, în care sunt prezentate temeiurile legislative ale acestui dosar:

„Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.”, se spune în dosarul penal deschis, în temeiul OUG nr. 31/2002, conform G4Media.

Procurorii spun că președintele de onoare AUR Călin Georgescu a încălcat prevederile legale, ca urmare a fost demarat dosarul penal.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Capital.ro
Horoscopul banilor pentru luna mai 2024. Zodiile care vor avea câștiguri financiare deosebite
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro