Alexandr Lukașenko a dezvăluit, din greșeală, planul lui Putin privind invadarea Ucrainei. Harta care arată direcțiile de atac

Alexandr Lukașenko a dezvăluit, din greșeală, planul lui Putin privind invadarea Ucrainei. Harta care arată direcțiile de atac

Sunt șanse mari ca dictatorul belarus, Alexandru Lukaşenko, să fi dezvăluit, printr-o simplă greșeală, planurile de invazie ale Rusiei în Ucraina la televizor. Astfel că un clip video distribuit de jurnalistul belarus Tadeusz Giczan pe Twitter îl arată pe Lukaşenko în timp ce arată spre o hartă a Ucrainei segmentată în patru părţi. Giczan a numit-o „ceea ce arată ca o hartă reală a invaziei”.

Alexandr Lukașenko despre planul lui Putin privind invadarea Ucrainei

Lukaşenko este un aliat puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a adresat marţi consiliului său de securitate în timp ce stătea în faţa unei hărţi cu direcţiile de atac ale trupelor ruse în Ucraina, conform Business Insider.

Harta părea să arate planuri de mişcare a trupelor şi ţinte de infrastructură în Ucraina, precum şi ţinte în regiunea separatistă Transnistria. Unele operaţiuni indicate pe hartă au avut loc deja, în timp ce altele urmează să de desfăşoare, inclusiv o incursiune în Republica Moldova dinspre oraşul-port Odessa.

„Le mulțumesc acestor oameni”, a spus Lukașenko, deși nu era clar la cine se referea. „Ne-au avertizat și, literalmente, cu șase ore înainte de lansarea rachetelor, am descoperit asta”. Sistemul de rachete tactice Iskander al Rusiei a fost „localizat aici, nu?” el a adăugat.

În acel moment, cineva în afara ecranului spune „În zona Mazyr”, referindu-se la un oraș din Belarus.

„În zona Mazyr. Noi am lovit aceste rachete, aceste poziții. Și nu le-am văzut după aceea. În timpul ofensivei rușilor din Ucraina, deja nu le-am văzut din poziție. De aceea spun că da, am făcut lansări de pe teritoriul Belarusului și am spus, sincer, ce poziții am vizat. Stai jos.”, a spus Lukașenko.

Harta lui Lukașenko arată săgeți roșii din Belarus și ruși care îndreaptă în Ucraina, cu un clește peste Kiev (capitala asediată a țării) și altele care ajung de la est până la râul Nipru, în inima țării. Videoclipul părea a fi publicat de un canal Telegram din Belarus.

Alexandr Lukasenko aliatul lui Vladimir Putin harta planuri Rusia
Alexandr Lukasenko

Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv din Ucraina

Parlamentul Ucrainei a declarat, marți, că trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, lângă granița țării cu Belarus. Informația a fost confirmată de Vitaliy Kyrylov, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială de Nord ale Ucrainei.

Evoluția a survenit la câteva ore după ce Lukașenko a declarat presei de stat că trupele țării sale nu se alătură Rusiei în atacul său asupra Ucrainei. Un oficial american al apărării a declarat marți reporterilor că „nu există nicio confirmare că belarușii vor intra în Ucraina, nu am văzut niciun indiciu în acest sens”, potrivit Politico.

Lukașenko, numit adesea „ultimul dictator al Europei”, este un autoritar care este la putere din 1994.

Este considerat pe scară largă o marionetă a lui Putin și se bazează foarte mult pe sprijinul Kremlinului pentru a rămâne la putere. Au existat proteste în masă împotriva lui Lukașenko în Belarus în 2020, după ce acesta a câștigat al șaselea mandat în cadrul unor alegeri considerate, în general, fraudate.

Citește și: