Telefoanele, mai bune la poze decât camerele foto profesionale: când depășesc DSLR-urile, conform experților

Telefoanele, mai bune la poze decât camerele foto profesionale: când depășesc DSLR-urile, conform experților

Telefoanele inteligente de astăzi au devenit cel mai mare competitor pentru camerele DSLR.

Qualcomm consideră că tehnologia inteligenței artificiale va ajuta smartphone-urile să depășească camerele DSLR în următorii trei până la cinci ani.

Într-un interviu acordat pentru Android Authority, vicepreședintele Qualcomm pentru managementul produselor pentru camere, Judd Heape a spus că, datorită inovațiilor în tehnologia IA, smartphone-ul va depăși camerele DSLR și le va face în mod efectiv învechite în următorii ani.

„Suntem între trei și cinci ani până să ajungem la Sfântul Graal al fotografiei IA”, explică inginerul Qualcomm.

În interviu, Heape spune despre IA în fotografie poate fi împărțită în patru etape.

Prima etapă este una „de bază” în care AI este folosită pentru a înțelege un anumit lucru dintr-o imagine sau scenă.

În a doua etapă, AI controlează așa-numitele caracteristici 3A, și anume focalizarea automată, balansul de alb automat și ajustările de expunere automată.

Potrivit Android Authority, Heape estimează că industria se află în prezent la a treia etapă a jocului de fotografie AI, unde AI este folosită pentru a înțelege diferitele segmente sau elemente ale scenei. De exemplu, smartphone-urile de astăzi pot recunoaște fața unei persoane și se pot asigura că este expusă corect.

Heape spune că industria este la aproximativ trei până la cinci ani distanță de a patra etapă, care va vedea AI procesând întreaga imagine.

Viitorul sună bine

„În viitor, vedem o capacitate AI mult mai mare de a înțelege scena, de a înțelege diferența dintre piele și păr, țesătură și fundal și așa ceva”, explică el. „Și toți acești pixeli sunt tratați diferit în timp real, nu doar post-procesare la câteva secunde după ce a fost făcut instantaneul, ci în timp real în timpul unei înregistrări video cu o cameră video.”

„Imaginați-vă o lume din viitor în care ați spune „Vreau ca imaginea să arate ca această scenă din National Geographic”, iar motorul AI ar spune „ok, voi ajusta culorile și textura și balansul de alb și totul să arate și să se simtă ca imaginea pe care tocmai mi-ai arătat-o”, a adăugat Heape.

El susține că puterea de procesare disponibilă în interiorul smartphone-urilor este un avantaj semnificativ față de camerele DSLR. Heape susține că procesoarele Qualcomm Snapdragon din smartphone-uri sunt ceea ce face camerele sale atât de capabile, în ciuda faptului că dispozitivele au senzori mai mici și că acest lucru va juca un rol foarte important pentru ca smartphone-urile să depășească DSLR-urile.

„În ceea ce privește obținerea calității imaginii unui DSLR, da. Cred că senzorul de imagine este acolo. Cred că nivelul de inovație care intră în senzorii de imagine mobili este probabil mai rapidă și mai avansată decât ceea ce se întâmplă în restul industriei.”

„Procesarea în Snapdragon este de 10 ori mai bună decât ceea ce puteți găsi pe cele mai mari și mai proaste camere Nikon și Canon. Și de aceea suntem capabili să depășim cu adevărat bariera în ceea ce privește calitatea imaginii”, explică Heape. „Pentru că, deși avem un obiectiv mic și un senzor de imagine mic, procesăm de multe ori mai multe decât ceea ce este capabil chiar și într-un DSLR.”

Etichete: