Qualcomm se luptă cu giganții industriei: cum vrea să domine Apple, AMD și Intel

Qualcomm se luptă cu giganții industriei: cum vrea să domine Apple, AMD și Intel

SoC-urile sale proiectate de Nuvia vor provoca produsele celor de la AMD, Intel și Apple.

Qualcomm a declarat că viitoarele sale cipuri Snapdragon pentru computere care urmează să includă nuclee ARM concepute de echipa Nuvia vor stabili standardul de performanță și eficiență pentru computerele Windows și va provoca produsele celor de la Apple și Intel. Noile SoC-uri vor fi eșantionate cu producătorii de PC-uri în august 2022 și vor fi lansate comercial în 2023.

Qualcomm oferă platformele sale Snapdragon pentru notebook-uri din 2017 și a depus multă muncă pentru a activa ecosistemul Windows-on-ARM împreună cu Microsoft. Dar, în ciuda tuturor eforturilor sale, nu a câștigat nicio cotă de piață semnificativă. Acest lucru se datorează în parte pentru că nu toate programele Windows funcționează perfect pe sistemele bazate pe ARM și, în parte, pentru că performanța oferită de platformele Qualcomm este mai scăzută și în comparație cu platformele x86 – ca să nu mai vorbim de procesoarele Apple cu ARM. Qualcomm speră că achiziția de 1,4 miliarde de dolari a Nuvia, a echipei sale de proiectare și a microarhitecturii îl va face în sfârșit un jucător mai puternic pe piața PC-urilor.

Viitorul este în ARM

Construirea unui GPU integrat complet ar putea fi mai dificilă decât construirea unui nucleu CPU de înaltă performanță. Echipa Adreno a Qualcomm include o mulțime de ingineri de la ATI Technologies și AMD care au experiență în construirea de procesoare grafice discrete de ultimă generație. Cu toate acestea, aceste GPU-uri tind să fie mari, iar dezvoltatorii de SoC trebuie să vină cu soluții care să ofere un echilibru între performanță, dimensiunea matriței și putere.

De exemplu, M1 Max de la Apple are un GPU integrat care oferă performanțe uneori asemănătoare cu cea a GeForce RTX 3060 mobil de la Nvidia. Acesta este un rezultat bun, în special pentru o soluție integrată, dar nu este consistent. În unele teste, am observat performanțe care se apropie de jumătate din ceea ce ar obține un RTX 3060. În orice caz, există și utilizatori care cer ceva mai rapid.

Qualcomm se așteaptă să livreze primele mostre din noua generație de SoC Snapdragon pentru notebook-uri cu nuclee CPU Nuvia de uz general în august anul viitor și să-l lanseze comercial în 2023.

Citește și:
Etichete: