15 iun. 2022 | 08:35

Tehnologia viitorului: zece idei pe cale să ne schimbe lumea

ACTUALITATE
Tehnologia viitorului: zece idei pe cale să ne schimbe lumea

Viitorul vine și mai devreme decât crezi. Aceste tehnologii emergente vor schimba modul în care trăim, modul în care ne îngrijim corpurile și ne vor ajuta să evităm un dezastru climatic. Indiferent dacă îți place sau nu, tehnologia se îmbunătățește rapid, oferind noi inovații și proiecte revoluționare în fiecare an. Unele dintre cele mai ascuțite minți sunt acolo creând următoarea piesă de tehnologie viitoare care va schimba complet modul în care ne trăim viața. Se poate simți că progresul științific este constant, dar am trecut printr-o perioadă de îmbunătățiri tehnologice imense în ultima jumătate de secol.

Există inovații care au loc chiar acum, care sunt rupte direct din paginile science-fiction. Fie că este vorba de roboți care pot citi mințile, algoritmi de AI care pot crea imagini pe cont propriu, holograme, ochi bionici sau alte tehnologii uimitoare, există multe de așteptat de la lumea tehnologiei viitoare. Mai jos am ales câteva dintre cele mai mari și mai interesante idei.

Generarea de imagini AI

Pe măsură ce inteligența artificială continuă să îndeplinească atribuții la locul de muncă la fel de bine ca și oamenii, există o nouă industrie de adăugat pe listă – lumea artei. Cercetătorii companiei OpenAI au creat un software care este capabil să creeze imagini doar din solicitări formulate.

Introdu „un câine care poartă o pălărie de cowboy care cântă în ploaie” și vei obține o mulțime de imagini complet originale care se potrivesc acestei descrieri. Poți chiar să alegi în ce stil de artă va reveni solicitarea ta. Cu toate acestea, tehnologia nu este perfecționată și încă are probleme.

Această tehnologie cunoscută sub numele de Dall-E este acum a doua sa iterație, iar echipa din spatele ei intenționează să o dezvolte în continuare. În viitor, am putea vedea această tehnologie folosită pentru a crea expoziții de artă, pentru ca companiile să obțină ilustrații rapide și originale sau, bineînțeles, pentru a revoluționa modul în care creăm meme-uri pe internet.

Roboți care citesc creierul

Nu mai este un lucru științifico-fantastic, utilizarea tehnologiei de citire a creierului s-a îmbunătățit enorm în ultimii ani. Una dintre cele mai interesante și practice utilizări pe care le-am văzut testate până acum vine de la cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne (EPFL).

Datorită unui algoritm de învățare automată, unui braț robot și unei interfețe creier-calculator, acești cercetători au reușit să creeze un mijloc pentru pacienții tetraplegici (cei care nu își pot mișca corpul superior sau inferior) de a interacționa cu lumea. În teste, brațul robot ar îndeplini sarcini simple, cum ar fi deplasarea în jurul unui obstacol. Algoritmul va interpreta apoi semnalele din creier folosind un capac EEG și va determina automat când brațul a făcut o mișcare pe care creierul a considerat-o incorectă, de exemplu, deplasarea prea aproape de obstacol sau mersul prea repede.

În timp, algoritmul se poate adapta la preferințele indivizilor și la semnalele creierului. În viitor, acest lucru ar putea duce la scaune cu rotile controlate de creier sau mașini de asistență pentru pacienții tetraplegici.

Oasele imprimate 3D

Imprimarea 3D este o industrie care promite totul, de la construirea de case ieftine până la armuri robuste la prețuri accesibile, dar una dintre cele mai interesante utilizări ale tehnologiei este construirea de oase imprimate 3D.

Compania Ossiform este specializată în imprimarea medicală 3D, creând înlocuiri specifice pacientului a diferitelor oase din fosfat tricalcic – un material cu proprietăți similare oaselor umane. Utilizarea acestor oase imprimate 3D este surprinzător de ușoară. Un spital poate efectua un RMN care este apoi trimis către Ossiform, care creează un model 3D al implantului specific pacientului care este necesar. Chirurgul acceptă designul și apoi, odată imprimat, poate fi folosit în chirurgie.

Ceea ce este special la aceste oase imprimate 3D este că, datorită utilizării fosfatului tricalcic, organismul va remodela implanturile în os vascularizat. Aceasta înseamnă că vor permite restabilirea completă a funcției pe care a avut-o osul pe care îl înlocuiește. Pentru a obține cea mai bună integrare posibilă, implanturile au o structură poroasă și prezintă pori mari și canale, pentru ca celulele să se atașeze și să reformeze osul.

Holograme realiste

Despre holograme se vorbește peste tot: în cărți, filme și în cultura științifico-fantastică de ani de zile și, deși există, rămân un lucru dificil de realizat, mai ales la scară largă. Cu toate acestea, o tehnologie potențială care ar putea schimba acest lucru este holobricks.

Dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și Disney Research, holobrick-urile sunt o modalitate de a îmbina mai multe holograme pentru a produce o imagine 3D mare. Problema cu majoritatea hologramelor în acest moment este cantitatea de date pe care trebuie să le facă, mai ales atunci când sunt făcute la scară largă. Un afișaj HD obișnuit pentru o imagine 2D durează aproximativ 3 GB pe secundă. O hologramă de dimensiuni și rezoluții similare ar fi mai aproape de 3TB pe secundă, ceea ce reprezintă o cantitate imensă de date.

Pentru a combate acest lucru, holobricks ar oferi secțiuni individuale ale unei imagini holografice mari, reducând considerabil cantitatea de date necesare. Acest lucru ar putea duce, în cele din urmă, la utilizarea hologramelor în divertismentul zilnic pentru consumatori, cum ar fi filme, jocuri și afișaje digitale.

Haina care poate auzi

Tehnologia purtabilă a făcut salturi și limite de-a lungul anilor, adăugând noi funcționalități accesoriilor și hainelor pe care le purtăm zi de zi. O cale promițătoare implică a oferi hainelor urechi sau cel puțin aceeași capacitate ca o ureche.

Cercetătorii de la MIT au creat o țesătură care este capabilă să detecteze bătăile inimii, bătăile din palme sau chiar sunete foarte slabe. Echipa a sugerat că aceasta ar putea fi folosită ca o tehnologie purtabilă pentru nevăzători, folosită în clădiri pentru a detecta fisuri sau chiar țesut în plase pentru a detecta sunetul peștilor. Deocamdată, materialul folosit este în lucru, dar speră să îl lanseze pentru uzul consumatorilor în următorii câțiva ani.

Produse lactate de laborator

Ai auzit de „carne” de cultură și de fripturi Wagyu cultivate celulă cu celulă într-un laborator, dar cum rămâne cu alte alimente de origine animală? Un număr tot mai mare de companii de biotehnologie din întreaga lume investighează produse lactate de laborator, inclusiv lapte, înghețată, brânză și ouă.

Industria lactatelor nu este prietenoasă cu mediul. Este responsabilă pentru 4% din emisiile de carbon din lume, mai mult decât transportul aerian și transportul maritim combinate, iar cererea este în creștere.

În comparație cu carnea, laptele nu este chiar atât de greu de creat într-un laborator. În loc să-l crească din celule stem, majoritatea cercetătorilor încearcă să-l producă într-un proces de fermentație, căutând să producă proteinele din zer și cazeină. Unele produse sunt deja pe piață în SUA, de la companii precum Perfect Day, cu lucrări în desfășurare. În plus, cercetătorii lucrează la mozzarella produsă în laborator care se topește perfect peste o pizza, precum și la alte brânzeturi și înghețată.

Avioane cu hidrogen

Emisiile de carbon sunt o mare îngrijorare când vine vorba de zboruri comerciale, dar există o soluție potențială și a primit multă finanțare.

Un proiect de 15 milioane de lire sterline din Marea Britanie a dezvăluit planuri pentru un avion alimentat cu hidrogen. Acest proiect este cunoscut sub numele de Fly Zero și este condus de Institutul de Tehnologie Aerospațială în colaborare cu guvernul Regatului Unit.

Proiectul a venit cu un concept pentru un avion de dimensiuni medii alimentat complet cu hidrogen lichid. Ar avea capacitatea de a zbura cu aproximativ 279 de pasageri la jumătatea lumii fără oprire. Dacă această tehnologie ar putea fi actualizată, ar putea însemna un zbor cu zero carbon, fără escale între Londra și America de Vest sau Londra către Noua Zeelandă cu o singură escală.

„Gemeni” digitali care îți urmăresc sănătatea

În Star Trek, unde au început multe dintre ideile noastre despre viitoarea tehnologie, ființele umane pot păși într-o camera tip medbay și pot avea întregul corp scanat digital pentru semne de boală și răni. Făcând asta în viața reală, spun producătorii Q Bio, ar îmbunătăți rezultatele sănătății și ar ușura munca medicilor în același timp.

Compania americană a construit un scanner care îți măsoară sute de biomarkeri în aproximativ o oră, de la nivelurile hormonale până la acumularea de grăsime în ficat, până la markerii de inflamație sau orice tip de cancer. Intenționează să folosească aceste date pentru a produce un avatar digital 3D al corpului unui pacient – ​​cunoscut sub numele de geamăn digital – care poate fi urmărit în timp și actualizat cu fiecare scanare nouă.

CEO-ul Q Bio, Jeff Kaditz, speră că va duce la o nouă eră a medicinei preventive, personalizate, în care cantitățile mari de date colectate nu numai că îi ajută pe medici să prioritizeze pacienții care trebuie consultați cel mai urgent, ci și să dezvolte modalități mai sofisticate de diagnosticare a bolii.

Universuri de realitate virtuală

După ce și-a schimbat dramatic numele, compania cunoscută odată sub numele de Facebook a devenit Meta. Aceasta marchează trecerea lui Zuckerberg și a uriașei sale echipe în metavers – un internet întruchipat, accesat în mare parte prin realitate virtuală și augmentată.

Ca parte a acestei mișcări, vom începe să vedem Meta acordând mai mult timp echipamentelor pentru accesarea acestei noi lumi – mai ales în VR. Anunțat în 2021, Meta a dezvoltat un nou set de căști sub titlul „Project Cambria”. Spre deosebire de proiectele VR anterioare ale mărcii, cum ar fi Oculus Quest 2, acesta nu va fi un dispozitiv pentru consumatorul obișnuit, ci caută să ofere cea mai bună experiență VR pe care o pot face.

S-a zis că Cambria se concentrează pe urmărirea avansată a ochilor și a feței (pentru a îmbunătăți acuratețea avatarurilor și a mișcărilor tale în joc), o rezoluție mai mare, un câmp vizual crescut și chiar încercarea de a face setul cu cască semnificativ mai mic.

Între Meta, Google, Sony și multe alte mari companii tehnologice, VR primește multă finanțare chiar acum și va vedea îmbunătățiri drastice în următorii doi ani.

Captarea directă a aerului

Prin procesul de fotosinteză, copacii au rămas una dintre cele mai bune căi de a reduce nivelurile de CO2 din atmosferă. Cu toate acestea, noua tehnologie ar putea îndeplini același rol ca și copacii, absorbind dioxidul de carbon la niveluri mai mari, în același timp ocupând mai puțin teren.

Această tehnologie este cunoscută sub numele de Direct Air Capture (DAC). Aceasta implică preluarea dioxidului de carbon din aer și fie stocarea CO2 în peșteri geologice adânci sub pământ, fie utilizarea acestuia în combinație cu hidrogen pentru a produce combustibili sintetici.

Deși această tehnologie are un potențial mare, are o mulțime de complicații chiar acum. Acum există instalații de captare directă a aerului în funcțiune, dar modelele actuale necesită o cantitate imensă de energie pentru a funcționa. Dacă nivelurile de energie pot fi reduse în viitor, DAC s-ar putea dovedi a fi unul dintre cele mai bune progrese tehnologice pentru viitorul mediului.