26 mai 2022 | 10:43

Roboții care îți fac treburile casnice: cum te ajută în casă

ACTUALITATE
Roboții care îți fac treburile casnice: cum te ajută în casă

Dyson a început să realizeze produse din ce în ce mai neobișnuite în aceste zile, cum ar fi căștile Zone cu anulare a zgomotului, care îți suflă aer purificat în față. Acum, compania a dezvăluit că are o întreagă divizie care a dezvoltat în secret prototipuri de roboți care fac treburile casnice. Iată cum te ajută roboții prin casă.

Compania nu a detaliat în mod special niciunul dintre modele, dar multe arată ca niște brațe de robot obișnuite, adaptate pentru a face treburi casnice specializate, cum ar fi curățarea și ordinea. Unul pare a fi conceput pentru a aspira pernele scaunului, cartografiind un fotoliu în detaliu pentru a face treaba.

„Deci asta înseamnă că nu voi mai găsi niciodată, niciodată chipsuri în jurul spătarului canapelei mele?”, a întrebat inginerul-șef al companiei, Jake Dyson, un cercetător.

Roboții ne ajută la treburile casnice

Un alt robot pune deoparte vasele sau, cel puțin, le pune într-un uscător. De asemenea, alt robot prinde un ursuleț, probabil scăpat pe jos de un copil. Dyson a prezentat, de asemenea, un „laborator de percepție” care se referă la sisteme de viziune robotizate, detectarea mediului și cartografierea oamenilor cu senzori, camere și sisteme de imagini termice.

Dyson este în prezent în curs de recrutare, în căutarea a aproximativ 700 de ingineri, motiv pentru care a decis, în sfârșit, să prezinte laboratorul (situat la Hullavington Airfield, Wiltshire în Marea Britanie), după ce l-a ținut în secret.

„Ceea ce dezvoltați contează foarte mult în ceea ce privește entuziasmul și atragerea inginerilor”, a spus inginerul-șef. „Un lucru despre roboți, ca și cu articolele purtabile, este că aceștia reprezintă viitorul lui Dyson”.

Mai mult, și Toyota Research Institute (TRI) a dezvăluit o serie de roboți care sunt meniți să ajute persoanele în vârstă să gestioneze treburile casnice, care altfel le-ar putea da bătăi de cap.

În timp ce acești roboți s-ar putea să nu-și găsească drumul în casele noastre prea curând, proiectele viitoare orientate în jurul nevoilor umane s-ar putea materializa mai repede decât ne-am aștepta.