16 feb. 2016 | 17:56

Imprimanta 3D care poate printa oase, mușchi și cartilaje

ACTUALITATE
Imprimanta 3D care poate printa oase, mușchi și cartilaje

O echipă de ingineri experți în biomedicină de la Institutul Wake Forest de Medicină Regenerativă a reușit să finalizeze o invenție care a durat 10 ani. Este vorba despre o imprimantă 3D care poate printa țesuturi de dimensiuni mari și în forme complexe. 

Este prima imprimantă care poate printa țesut la scară largă, relevant pentru implanturile umane, potrivit lui Anthony Atala, liderul echipei de experți. De asemenea, odată ce printează structura, o pot menține în viață săptămâni bune înainte de a o implanta. Următorul pas ar fi să le testeze siguranța, pentru a ști dacă e în regulă să le implanteze pacienților umani pe viitor.

Dispozitivul se numește ITOP (Sistem pentru Printarea Organelor și Țesuturilor Integrate) și funcționează prin aplicarea unui strat de țesut, în picături mici, deasupra unui material care se întărește rapid. Precum în cazul altor imprimante 3D, această tehnică permite ITOP să printeze forme complexe, cu detalii incredibile, potrivit Popular Mechanics.

Celulele sunt injectate în gel, iar magia constă în faptul că acestea sunt combinate cu un plastic biodegradabil numit policaprolacton. Acesta menține integritatea țesuturilor, care e vitală în cazul în care acestea sunt implantate în corp. ITOP nu este prima imprimantă bio, dar dispozitivele mai „tinere” au fost limitate în ceea ce privește dimensiunile țesuturilor vii pe care le pot crea. Asta pentru că majoritatea țesuturilor vii au nevoie de un influx de sânge și nutrienți pentru a rămâne sănătoase, iar imprimantele 3D nu sunt îndeajuns de avansate încât să printeze artere sau vase de sânge. Potrivit lui Atala, până la ITOP, cea mai mare structură care a putut rămâne vie fără celule sanguine a avut dublul unei grăunțe de sare, ca dimensiuni.

ITOP trece peste aceste limitări de dimensiune fabricând un fel de zăbrele microscopice în oasele, mușchii și cartilajele pe care le printează. Acestea permit nutrienților și sângelui să treacă prin ele, menținând țesuturile vii luni bune înainte de implantare. Echipa a demonstrat că dispozitivul ei poate printa o suită impresionantă de materiale vii. În cursul demonstrațiilor, oamenii de știință au creat un cartilaj de dimensiunile unuia pe care l-ar avea un copil, fragmente de os cranian, fâșii de mușchi și părți de maxilar.

Tesuturi printate 3D

Acum ceva timp, cercetătorii au printat o ureche de iepure sub pielea unui șoarece și au lăsat-o să crească. Luni bune după implant, cartilajul încă arată ca o ureche, iar corpul cobaiului a început să atașeze și să crească vase de sânge pe el.