Te salvează de la cutremur: misterele Android Earthquake Alerts, serviciul complet gratuit pe care mulți români nu știu că-l au în telefon

Te salvează de la cutremur: misterele Android Earthquake Alerts, serviciul complet gratuit pe care mulți români nu știu că-l au în telefon

Dacă ai un telefon cu sistem de operare Android, sigur ai fost alertat joi dimineață de către Google, cu privire la faptul că va avea loc un cutremur. Ei bine, totul e posibil datorită – sau din cauza, depinde de abordare – Android Earthquake Alerts.

Încă din luna februarie a acestui an, sistemul a devenit operațional și la noi în țară. În principiu, scopul său este cât se poate de simplu și, putem spune, util societăților din întreaga lume.

Android Earthquake Alerts are ca misiune detectarea seismelor din intreaga lume și, desigur, alertarea utilizatorilor Android cu privire la iminența producerii acestora.

Important de precizat este că nu există până acum tehnologia menită să prezică un cutremur într-o anumită regiune. Sistemul acesta doar alertează populația după ce seismul deja a început să se producă.

Totuși, putem vorbi în cele mai fericite cazuri de câteva secunde vitale, pe care utilizatorul ce primește mesajul le are la dispoziție, ca să ia măsurile necesare pentru a se pune la adăpost, dacă, desigur, este pe fază și are telefonul la îndemână și, totodată, un timp de reacție extrem de bun.

Sistemul salvează vieți în întreaga lume

De aceste noi funcții beneficiază și românii, de anul acesta, dar și restul lumii. De exemplu, pe 25 octombrie, un cutremur cu magnitudinea de 5,1 a avut loc în zona golfului San Francisco. Utilizatorii Twitter au mulțumit lui Google pentru avertisment, spunând că au primit o notificare cu privire la cutremurul care se apropie cu doar câteva secunde înainte de a simți pământul tremurând.

Deși sistemul este extrem de răspândit, specialiștii spun că este foarte bine pus la punct și eficient în California, Oregon și Washington, unde mai multe sisteme de seismometre pot comunica cu serverele Google.

Totuși, trebuie să știi că acesta este un serviciu suplimentar oferit de Android, complet gratuit. Totodată, el nu înlocuiește, de exemplu, sistemul guvernamental RO Alert.