Țara europeană care anunță o schimbare majoră pentru avioane

Țara europeană care anunță o schimbare majoră pentru avioane

Prim-ministrul spune că atingerea obiectivului va fi dificil, dar insistă că țara este „deja pe drum”.

Guvernul danez a promis că va face toate zborurile interne „complet verzi” până la sfârșitul deceniului.

Acest lucru înseamnă că Danemarca s-a alăturat Suediei pentru a stabili un obiectiv pentru călătoriile interne fără combustibili fosili până la aceeași dată.

Vine pe fondul unui val de angajamente și acțiuni menite să facă mersul cu avionul, o industrie estimată a produce 2% din emisiile globale de CO2, mai ecologic.

Mette Frederiksen, premierul danez, a anunțat noi obiective în discursul său de Anul Nou și a stabilit un obiectiv ca toți călătorii să aibă opțiunea de a „zbura verde” în călătoriile interne până în 2025.

„Și până cel târziu în 2030, trebuie să fim capabili să zburăm complet verde atunci când zburăm pe plan intern în Danemarca”, a spus ea.

Premierul a recunoscut că obiectivul ar fi dificil de atins, chiar dacă cercetătorii și companiile caută cum să-l atingă.

Viitorul este verde

Doamna Frederiksen a adăugat: „Este posibil? Da asa cred. Suntem deja pe drum.”

Există, totuși, motive de îngrijorare că se poate ajunge la un termen atât de ambițios, având în vedere lipsa unor alternative pregătite. De altfel, hidrogenul produs ca urmare a electrolizei, alimentat de excesul de energie regenerabilă, poate fi numit cu adevărat „verde”.

Acesta vine în timp ce companiile aeriene se îndreaptă către combustibil pentru aviație sustenabil, British Airways efectuând primul zbor folosind biocombustibil anul trecut, iar Air France-KLM efectuând primul zbor pe distanțe lungi cu SAF fabricat în Franța.

Biocombustibilul este produs cu alte materiale decât țițeiul și produce cu până la 80% mai puține emisii de carbon în etapa de producție – deși emisiile tind să fie similare cu kerosenul tradițional în zbor.

Anul trecut au fost luate și alte măsuri pentru a reduce impactul zborului asupra climei, inclusiv interzicerea zborurilor interne în Franța pentru călătorii care durează două ore și jumătate sau mai puțin cu trenul.

Citește și: