06 mai 2022 | 06:06

Țara care și-a invadat vecinul militar din greșeală, de trei ori: evenimentul din Europa, greu de înțeles

CHESTII
Țara care și-a invadat vecinul militar din greșeală, de trei ori: evenimentul din Europa, greu de înțeles

În prezent, Rusia este cunoscută pentru invazia militară efectuată pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, există țara europeană care și-a invadat militar vecinul, de două ori… din greșeală.

Liechtenstein este o țară cu o suprafață de doar 160 de kilometri pătrați, iar numărul de locuitori este de aproximativ 39.000, putând fi considerat un „microstat”. Aceasta se învecinează la vest și la sud cu Elveția, iar la est și nord cu Austria.

Cu toate acestea, granițele între aceste state nu pot fi percepute atât de bine, cu excepția Rinului care este mai vizibil. Acest lucru poate explica și motivul pentru care, vecinul său, Elveția l-a invadat militar de trei ori. Culmea este că acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată din greșeală.

Liechtenstein este una dintre țările lumii care nu are o armată proprie, fiind desființată în 1868. În data de 5 decembrie 1985, armata elvețiană a susținut un exercițiu cu rachete sol-aer, multe dintre aceste rachete aterizând în pădurea Bannwald.

Țara a invadat militar vecinul de trei ori

Cea de-a doua greșeală a elvețienilor a avut loc în data de 13 octombrie 1992. Atunci, forțele armate elvețiene au primit ordin ca manevrele pe care le efectuau să includă instalarea unui post de observație în Triesenberg, localitate cu aproximativ 2.600 de locuitori.

Ceea ce nu au luat în considerare cadeții a fost faptul că se aflau deja pe teritoriu Principatului Liechtenstein, astfel că acest lucru a fost descoperit atunci când ei erau luați la întrebări de către localnici despre cât va dura „vizita” acestora.

Dialectul utilizat era unul specific și greu de găsit în Țara Cantoanelor, astfel că acest lucru a dat de bănuit. Prin prisma acordului dintre cele două state, Elveția este cea responsabilă de apărarea Liechtensteinului, iar uneori, chiar și de reprezentarea diplomatică a acesteia. De această dată, nu au existat pagube materiale, implicit nici compensații.

De la această gafă secundă, au trecut doar cincisprezece ani. Astfel, în seara zilei de 1 martie 2007, aproximativ 171 de infanteriști elvețieni se aflau în timpul unor manevre militare și cu toate că erau dotați cu echipamentul necesar, aceștia nu dispuneau de GPS.

Aceștia au fost cuprinși de întuneric și vrmee rea, astfel că au intrat cu aproximativ doi kilometri pe teritoriul Liechtensteinului, pentru a treia oară. Puțini și-au dat seama de acest lucru, însă retragerea trupelor nu au întârziat să apară. Elvețienii și-au prezentat scuzele pe cale diplomatică.