Sute de documente secrete ridicate din casa lui Donald Trump. Printre ele, materiale CIA, FBI și și NSA

Sute de documente secrete ridicate din casa lui Donald Trump. Printre ele, materiale CIA, FBI și și NSA

Guvernul american a recuperat peste 300 de documente cu marcaje clasificate de pe proprietatea din Florida a fostului președinte Donald Trump, inclusiv materiale ale CIA, Agenției Naționale de Securitate și FBI, a relatat luni New York Times, citând mai multe persoane informate despre acest subiect.

Guvernul american a ridicat peste 300 de documente clasificate din casa lui Trump

Un lot inițial de peste 150 de documente marcate ca fiind clasificate a fost recuperat de Arhivele Naționale ale SUA în luna ianuarie, a relatat ziarul. Apropiații lui Trump au dat Departamentului de Justiție al SUA un al doilea set în iunie, în timp ce un al treilea lot a fost confiscat într-un raid al FBI la începutul acestei luni, a precizat publicația.

Trump a cerut luni unei instanțe federale să blocheze temporar FBI să revizuiască materialele confiscate pe 8 august din casa sa de la Mar-a-Lago până când va putea fi numit un administrator special pentru a supraveghea revizuirea.

Percheziția face parte dintr-o investigație federală care urmărește să stabilească dacă Trump a eliminat ilegal documente atunci când a părăsit funcția în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile prezidențiale în fața democratului Joe Biden.

Documente top secret în casa lui Trump

În timpul percheziției, FBI a confiscat 11 seturi de materiale clasificate la Mar-a-Lago, dintre care unele au fost etichetate „top secret” – cel mai înalt nivel de clasificare rezervat pentru cele mai apropiate informații de securitate națională ale SUA și care pot fi vizualizate doar în facilități guvernamentale speciale.

În timp ce conținutul specific al documentelor rămâne necunoscut, o sursă care a fost informată în acest sens a declarat pentru The Times că dosarele acoperă „o varietate de subiecte de interes pentru securitatea națională”.

Deși Trump a avut răspunsuri schimbătoare cu privire la faptul că documentele erau clasificate sau nu, el a denunțat investigația drept o „încălcare de neconceput” a drepturilor sale.

Percheziția la Mar-a-Lago a fost executată după ce un judecător federal, Bruce Reinhart, a semnat un mandat, care a fost desecretizat, în care se indica faptul că agenții federali căutau informații legate de apărarea națională. Mandatul s-a bazat pe probe citate într-o declarație sub jurământ, care face obiectul unor contestații juridice privind publicarea sa.