Suntem ultimii din Europa, din nou, și la acest capitol: numai vești proaste pentru români

Suntem ultimii din Europa, din nou, și la acest capitol: numai vești proaste pentru români

Vești proaste pentru români, din nou: murim pe capete, chiar și mai tineri decât înainte. Suntem ultimii din Europa la capitolul speranță de viață.

Conform Raportului privind Sănătatea al Comisiei Europene, România și Bulgaria sunt situate pe ultimele locuri în privința speranței de viață a cetățenilor lor.

Raportul arată că acum, din cauza pandemiei, românii și bulgarii mor chiar și mai tineri decât înainte. Speranța de viață a scăzut în 2020 în Bulgaria și România cu 1,5, respectiv 1,4 ani. Asta reprezintă o scădere dublă față de media europeană de 0,7 ani.

La polul opus, țările europene cu cea mai mare speranță de viață sunt Norvegia (83,3), Islanda (83,1) și Irlanda (82,8). Pe de altă parte, la coada clasamentului se află România (74,2) și Bulgaria (73,6).

Avem aproape cea mai scăzută speranță de viață din Europa

Pandemia pare să fie principalul factor care a anulat temporar anii de progres în privința speranței de viață.

În ciuda ameliorării sistemelor sanitare în ultimul deceniu, impactul unor factori persistenți de risc ridicat, tarifele mari neacoperite de asigurările medicale și asistența medicală dependentă excesiv de spitale continuă să obstrucționeze performanța sistemului”, scrie în raport.

În perioada 2000-2019 speranța de viață în Bulgaria și România a crescut cu doi, respectiv patru ani, dar rămăsese încă mult sub media UE, cu opt, respectiv șase ani. Din păcate, ultimii doi ani pandemici au oprit evoluția aceasta.

Dar nici sistemul medical nu e pus la punct, iar bolile românilor nu sunt prevenite și tratate corespunzător.

În România femeile trăiesc în medie cu opt ani mai mult decât bărbații (78,4 comparativ cu 70,5). Este unul dintre cele mai mari decalaje dintre sexe din UE la acest capitol.

Speranța de viață din Europa a fost, în mod previzibil, influențată de pandemie. Cu toate acestea, nicio țară nu a fost lovită mai grav decât România de consecințele nefaste ale Covid-19.

În fiecare an, Uniunea Europeană publică o analiză intitulată Starea Sănătății în UE. Ultimele două ediții au fost influențate de pandemia de Covid-19 în aproape fiecare țară a blocului comunitar. Niciuna nu a suferit însă la fel de mult precum România. Nu trebuie să numeri spitalele care au luat foc în ultimii doi ani pentru a-ți da seama că lucrurile se pot face mult mai bine, chiar și pe meleaguri mioritice.

În 2020, media speranței de viață din România a scăzut cu aproximativ 1,4 ani. Deși s-au înregistrat scăderi peste tot, la noi a fost dublă față de media UE de 0,7 ani. În Europa, speranța de viață a românilor este pe penultimul loc. Doar Bulgaria se află un pic mai jos.

Citește și: