Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut un anunț de ultim moment cu privire la dozele booster de vaccin împotriva COVID-19. Epidemiologul OMS a declarat că, pentru a ieși din pandemie, este nevoie de „o vaccinare globală“, amintind că există țări în care procentul de persoane vaccinate este de 3%. Sunt suficiente însă dozele booster pentru a pune capăt crizei mondiale? Află în continuare.
Organizația Mondială a Sănătății a informat că dozele booster existente nu sunt suficiente pentru a pune capăt pandemiei. Epidemiologul OMS, Maria van Kerkhove, a declarat de curând că, pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19, este necesară „o vaccinare globală“. Totuși, dozele booster nu sunt suficiente.
Epidemiologul a mai amintit și faptul că procentul de persoane vaccinate în țările cu venituri mici este de 3%. Potrivit specialistului, acest lucru se traduce ca un „eșec moral și etic“, în contextul în care resursele trebuie alocate pentru a ajunge la o acoperire vaccinală de 70% la nivel global până în iulie 2022, conform obiectivelor organizației.
Sursa citată a mai aminit și că, în general, pe lângă doza booster, trebuie menținute măsurile de izolare, precum măștile de protecție și distanțarea, întrucât apariția unor noi variante reprezintă un pericol constant.
Citește și: Director OMS, reacție ireală: „Administrarea dozei booster este scandaloasă“. De ce a spus asta
Dozele booster sau doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 poate fi făcută și de copiii din categoria de vârstă 12-15 ani, precum și de adolescenții de 16-17 ani din România, având în vedere că unii dintre ei au împlinit deja 6 luni de la schema inițială de vaccinare (primele două doze).
În România se pot vaccina cu dozele booster persoanele cu vâsta de peste 12 ani, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2), indiferent de istoricul trecerii prin boală, potrivit reprezentanților CNCAV.
„Noi am elaborat o instrucțiune încă din 28 septembrie, persoanele cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani pot efectua, evident, doza de booster în România dacă au mai mult de șase luni de la prima schemă de vaccinare. Am luat această decizie bazându-ne, pe de o parte, pe faptul că sunt persoane din această grupă de vârstă vulnerabile, care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și care din punct de vedere imunologic se comportă ca o persoană de peste 18 ani și atunci este absolut firesc să le dăm posibilitatea acestor persoane să își efectueze doza de booster.
Deci, toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au încheiat schema completă de vaccinare și care au cel puțin şase luni pot să se adreseze pentru efectuarea dozei de booster, chiar dacă la nivel de Agenţie Europeană a Medicamentului dozele de booster pentru Pfizer și Moderna sunt autorizate, de fapt, pentru administrare la persoane de peste 18 ani.
Ştim în același timp că dozele suplimentare, acele doze adiționale, trei, sunt recomandate celor cu vârsta de peste 12 ani, tocmai că sunt persoane vulnerabile, și pe acest principiu și ținând cont de faptul că celelalte țări care au deja experiență, cum este Israelul, fără să se înregistreze probleme de siguranță, în momentul de față noi permitem persoanelor cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani să se prezinte pentru efectuarea dozei de booster“, declara medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.