Suedia și Finlanda vor depune cereri de aderare la NATO, luna viitoare. Kremlinul amenință cu atacuri nucleare

Suedia și Finlanda vor depune cereri de aderare la NATO, luna viitoare. Kremlinul amenință cu atacuri nucleare

Suedia și Finlanda au ajuns la un acord pentru a depune împreună cereri de aderare la NATO. Procesul va avea loc la jumătatatea lunii viitoare, potrivit informațiilor lansate de presa nordică.

Cereri simultane depuse de Suedia și Finlanda pentru aderarea la NATO. Rusia vine cu amenințări

Stockholm „a sugerat ca cele două ţări să îşi exprime dorinţa de a adera” în aceeaşi zi, iar Helsinki a fost de acord „atât timp cât guvernul suedez a luat o decizie”, spun sursele pentru presa finlandeză.

Șefii celor două guverne nordice spun că luna aceasta au luat hotărârea cu privire la solicitările care vor fi înaintate către NATO, spunând că decizia a vneit ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Acest lucru a schimbat „întregul peisaj de securitate al Europei” şi a „modelat dramatic mentalităţile” în regiunea nordică.

Sanna Marin spunea pe atunci că Finlanda are o graniţă de 1.300 kilometri cu Rusia va decide dacă va solicita să se alăture alianţei „destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni”, în pofida riscului de a înfuria liderii de la Kremlin.

Pe de altă parte, Rusia a amenințat direct că va fi forţată să „restabilească echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în zona baltică, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare, dacă cele două ţări decid să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Kremlinul atrage atenția. Activitatea în creştere a NATO în Arctica ar putea duce la „incidente neintenţionate”

De altfel, Rusia a declarat că activitatea în creştere a NATO în Arctica ar putea duce la „incidente neintenţionate” în regiune.

„Recenta amplificare a activităţii NATO în Arctica constituie un motiv de îngrijorare. Un alt exerciţiu militar la scară largă al alianţei a avut loc recent în Norvegia. În opinia noastră, aceasta nu contribuie la securitatea regiunii”, a spus ambasadorul rus pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Nikolai Korciunov, reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic

Ambasadorul e de părere că acest proces sporeşte riscul de „incidente neintenţionate”, care, alături de riscurile la adresa securităţii, ar putea aduce de asemenea prejudicii grave ecosistemului zonei arctice.

Citește și:
Etichete: