Vot în Finlanda privind aderarea la NATO, în ciuda amenințărilor făcute de Rusia

Vot în Finlanda privind aderarea la NATO, în ciuda amenințărilor făcute de Rusia

Politicienii din Finlanda vor decide dacă țara lor ar trebui să adere la alianța militară NATO, după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat o creștere a sprijinului politic și public pentru includerea sa în blocul transatlantic. Sesiunea de miercuri, 20 aprilie, a parlamentului finlandez are loc în ciuda avertismentelor Rusiei cu privire la o acumulare nucleară în Marea Baltică, în cazul în care Finlanda și Suedia intră în NATO.

Finlanda hotărăște dacă aderă la NATO

Cei 200 de membri ai parlamentului Finlandei au primit o „carte albă” comandată de guvern, care a evaluat implicațiile aderării la NATO, alături de alte opțiuni de securitate, cum ar fi acordurile bilaterale de apărare sporite.

„Cred că se va întâmpla destul de repede. În câteva săptămâni, nu în câteva luni”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin recent, referindu-se la faptul că țara sa decide dacă va solicita aderarea.

Războiul Rusia-Ucraina a băgat spaima în această țară scandinavă

Raportul guvernului nu face recomandări, dar subliniază că, fără aderarea la NATO, Finlanda – un stat membru al Uniunii Europene care împarte o graniță de 1.300 de km cu Rusia – nu se bucură de garanții de securitate, în ciuda faptului că este un partener al Alianței.

Suedia discută, de asemenea, dacă să depună o ofertă de aderare la NATO, după invazia Rusiei din 24 februarie. Un sondaj a arătat că 57% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la Organizație, în creștere față de 51%, în martie.

Lumea este de acord cu decizia guvernului

În Finlanda, după două decenii în care sprijinul public pentru aderarea la NATO a rămas constant la 20-30%, războiul Rusia-Ucraina a provocat o creștere în favoarea Alianței militare (peste 60%, potrivit sondajelor de opinie).

Guvernul finlandez a explicat că speră să construiască un consens parlamentar în următoarele săptămâni. Sâmbătă, ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurainen, a spus că o cerere de aderare la NATO este „foarte probabilă”. „Dar decizia nu este încă luată”, a declarat ea pentru Sky News.

Cererea de aderare la NATO a înfuriat Rusia

Cu toate acestea, finlandezii „par să se fi hotărât deja și există o majoritate uriașă pentru apartenența la NATO”. Mulți analiști prevăd că Finlanda ar putea depune o cerere la timp pentru un summit NATO din iunie. Orice ofertă de aderare trebuie să fie acceptată de toate cele 30 de state ale NATO, un proces care ar putea dura între patru luni și un an.

Până acum, Finlanda a primit asigurări de la șeful NATO, Jens Stoltenberg, că ușa Alianței rămâne deschisă. Dar Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat că, dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, atunci Moscova va trebui să-și consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică.

Citește și: