Experții militari spun că nava Moskva ar fi putut transporta arme nucleare

Experții militari spun că nava Moskva ar fi putut transporta arme nucleare

Experți militari și jurnaliști din Ucraina avertizează că nava de război rusă Moskva ar fi putut transporta arme nucleare atunci când s-a scufundat, a transmis vineri New York Post. Responsabilitatea pentru scufundarea navei a fost revendicată de Ucraina, care a declarat că a lovit nava amiral a Rusiei în Marea Neagră cu două rachete „Neptun“, la aproximativ 60 de mile de coasta Odesa.

Moskva ar fi putut transporta arme nucleare când s-a scufundat

Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat săptămâna trecută, potrivit unui anunț făcut de agenția rusă de știri de stat TASS, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării. Pe tot parcursul zilei de joi au existat informații contradictorii cu privire la ce s-a întâmplat cu nava, ucrainenii anunțând că au lovit crucișătorul cu rachete „Neptun“, provocându-i pagube grave.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a susținut că la bordul navei a izbucnit un incendiu, care a determinat explozia munițiilor, determinând evacuarea echipajului navei, despre care se crede că ar fi fost în jur de 500 de persoane.

Unii experți trag un semnal de alarmă și spun că nava de 12.500 de tone ar fi putut transporta arme de distrugere în masă.

Mykhailo Samus, director adjunct al Centrului pentru Studiile Armatei, Conversie și Dezarmare, a avertizat: „La bordul Moskva ar putea fi focoase nucleare — două unități“, notează newsmax.com.

Acestea s-ar fi aflat într-un „loc protejat“, astfel că „cel mai probabil n-au fost afectate de explozie“.

Citește și: Momentul în care crucișătorul Moskva a explodat. Rusia afirmă că nava „s-a scufundat“ VIDEO

Se cere o anchetă internațională

Între timp, pe contul său de Facebook, Andrii Klymenko, redactor-șef al portalului ucrainean BlackSeaNews, a cerut o anchetă internațională pentru a stabili dacă Moskva transporta arme nucleare.

„Prieteni, experții spun că la bordul navei se află două focoase nucleare… Unde sunt aceste focoase? Unde se aflau când a explodat muniția?… Aceasta e de competența ONU, IAEA (Agenția Internațională A Energiei Atomice)“, a scris Klymenko pe Facebook, potrivit sursei citate.

„Țările de la Marea Neagră – Turcia, România, Bulgaria, Georgia ar trebui să se alăture imediat acestei anchete“, a adăugat el.

De asemenea, publicația de știri online Defense Express din Ucraina a citat posibilitatea ca nava de război să se fi scufundat cu focoase nucleare periculoase.

„Crucișătorul cu rachete Moskva, care s-a răsturnat și a început să se scufunde după ce a fost lovit de rachete R-360 Neptune, e un purtător de arme nucleare“, se afirmă într-un articol.

Citește și:
Etichete: