Dezastru pentru Turcia, din cauza războiului din Ucraina. Prețurile au crescut și cu 93%

Dezastru pentru Turcia, din cauza războiului din Ucraina. Prețurile au crescut și cu 93%

Luna trecută, inflația în Turcia a crescut aproape de 79%, cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimul sfert de secol.

Turcia atinge cea mai mare rată a inflației din ultimii 25 de ani

Rata anuală a inflației a fost de 78,62% pentru luna iunie, potrivit Institutului turc de statistică, depășind previziunile. Aceasta este cea mai mare rată anuală a inflației din ultimii 24 de ani. Creșterea lunară a fost de 4,95%.

Creșterea prețurilor de consum a lovit puternic populația de 84 de milioane de locuitori, cu puține speranțe de îmbunătățire pe termen scurt, ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina, a prețurilor ridicate la energie și alimente și a deprecierii puternice a lirei, moneda națională.

Prețurile la transporturi au sărit cu 123,37% față de anul precedent, iar prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au urcat cu 93,93%, potrivit datelor guvernamentale.

Turcia s-a bucurat de o creștere rapidă în anii precedenți, dar președintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat în ultimii ani să majoreze semnificativ ratele pentru a răci inflația rezultată, descriind ratele dobânzilor ca fiind „mama tuturor relelor”. Rezultatul a fost o lira turcească în cădere liberă și o putere de cumpărare mult mai mică pentru turcul mediu.

Ce măsuri a luat Erdogan

Erdogan a instruit banca centrală a țării – despre care analiștii spun că nu are nicio independență față de el – să reducă în mod repetat ratele de împrumut în 2020 și 2021, chiar dacă inflația a continuat să crească.

Șefii băncii centrale care și-au exprimat opoziția față de acest curs de acțiune au fost concediați; până în primăvara anului 2021, banca centrală a Turciei a cunoscut patru guvernatori diferiți în doi ani.

Rata dobânzii țării a fost redusă treptat la 14% în toamna anului trecut și de atunci a rămas neschimbată. Lira a scăzut cu 44% față de dolar anul trecut și a scăzut cu 21% față de dolar de la începutul acestui an.

Guvernul turc a introdus politici neortodoxe pentru a încerca să susțină lira fără a crește ratele dobânzilor. La sfârșitul lunii iunie, autoritatea de reglementare bancară a Turciei a anunțat interzicerea împrumuturilor în lire pentru companiile care dețin ceea ce a considerat a fi prea multe valute străine, ceea ce a stimulat moneda pentru scurt timp, dar a provocat mai multă incertitudine în rândul investitorilor care au pus la îndoială sustenabilitatea măsurii.