Lovitură dură pentru Putin. Ce a făcut Finlanda, în ziua aderării oficiale la NATO

Lovitură dură pentru Putin. Ce a făcut Finlanda, în ziua aderării oficiale la NATO

Cei 30 de aliați ai NATO au semnat marți protocoale de aderare pentru Suedia și Finlanda, trimițând cererile de aderare ale celor două națiuni către capitalele alianței pentru aprobare legislativă.

Suedia și Finlanda au semnat aderarea la NATO

Măsura sporește și mai mult izolarea strategică a Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina vecină în februarie și a luptelor militare din această țară de atunci.

„Acesta este cu adevărat un moment istoric pentru Finlanda, pentru Suedia și pentru NATO”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

Cei 30 de ambasadori și reprezentanți permanenți au aprobat în mod oficial deciziile luate la summitul NATO de săptămâna trecută, când alianța a luat decizia istorică de a invita Finlanda, vecina Rusiei, și Suedia, partenerul scandinav, să se alăture clubului militar.

În ciuda acordului din cadrul alianței, aprobarea parlamentară în statul membru Turcia ar putea ridica încă probleme pentru includerea lor finală ca membri.

Săptămâna trecută, liderul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Ankara ar putea încă bloca procesul dacă cele două țări nu reușesc să satisfacă pe deplin cererea Turciei de extrădare a suspecților de terorism care au legături cu grupări kurde în afara legii sau cu rețeaua unui cleric în exil acuzat de lovitura de stat eșuată din 2016 din Turcia.

Finlanda, lovitură pentru Putin, în ziua aderărarii la Alianță

Finlanda a confiscat aproape 1.000 de vagoane de marfă aparținând companiilor rusești ca urmare a sancțiunilor Uniunii Europene, potrivit companiei de stat finlandeze VR și unei scrisori a monopolului feroviar rusesc, consultată de Reuters.

Când VR din Finlanda a trecut la reducerea traficului feroviar cu Rusia după ce UE a sancționat stocurile de cărbune rusesc în aprilie, 865 de vagoane de marfă din Rusia au fost confiscate de executorii judecătorești, potrivit scrisorii din 6 iunie a Căilor Ferate Ruse către Ministerul Transporturilor.

Executorul judecătoresc finlandez a declarat pentru Reuters că a înghețat activele a mai multor zeci de persoane fizice și juridice din Rusia și Belarus, inclusiv ale unor companii de transport, în valoare de cel puțin 82 de milioane de euro, pentru a se conforma sancțiunilor UE.

Purtătoarea de cuvânt a VR, Taina Kuitunen, a confirmat prin e-mail că există „aproximativ 800 de unități de autoturisme (camioane) sancționate în Finlanda în acest moment”, iar compania încearcă să le returneze în Rusia pe cele neconfiscate cât mai curând posibil.

Șeful departamentului de logistică al VR a declarat presei finlandeze în martie că în Finlanda se aflau aproximativ 5.000 de vagoane rusești în momentul în care a decis suspendarea traficului.

Vagoanele confiscate aparțin unor companii care fie au fost afectate direct de sancțiunile UE, fie ai căror acționari au renunțat la control pentru că au fost afectate de sancțiuni după ce Rusia și-a trimis trupele în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.