SUA se implică în cazul aderării Suediei la NATO, după ce Rusia a amenințat statul de mai multe ori

SUA se implică în cazul aderării Suediei la NATO, după ce Rusia a amenințat statul de mai multe ori

Statele Unite dau asigurări Suediei că vor primi suport și sprijin pe întreaga perioadă în care statele membre NATO analizeză cererea țării nordice pentru a adera la alianță.

Suedia, asigurată de sprijin din partea SUA pentru aderarea la NATO. Țara nordică, amenințată în repetate rânduri de Rusia

Suedia şi Finlanda nu au reușit să intre în alianță, în timpul Războiului Rece. Decizia anexării Crimeei la Rusia în 2014, dar și războiul din Ucraina au determinat cele două țări să se gândească intens la aderarea în NATO.

”Bineînţeles, nu voi intra în detalii, dar sunt foarte sigură că acum avem o asigurare din partea SUA. Cu toate acestea, nu este vorba despre garanţii de securitate concrete, pe care le poţi obţine doar dacă eşti membru cu drepturi depline al NATO.

Ar însemna că Rusia poate fi sigură că dacă va desfăşura orice fel de activităţi negative împotriva Suediei, pe care au ameninţat-o, nu ar fi ceva ce SUA ar permite să se întâmple… fără un răspuns”, a declarat Linde pentru televiziunea suedeză de la Washington, după întâlnirea cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Germania susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Ministrul Apărării din Suedia susținea luna trecută că o cerere de aderare ar putea declanşa o serie de amnințări sau acțiuni din partea Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice şi măsuri hibride, dar și campanii de propagandă care să slăbescă securitatea Suediei.

Kremlinul atrage atenția că ar putea desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în enclava europeană Kaliningrad dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

Oficialul Suedez a declarat că Statele Unite susţin ferm aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, ceea ce ar creşte stabilitatea în regiunea baltică şi în cea arctică.

Totodată, și Germania și arătat sprijinul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO dacă aceste două țări vor decide să aplice. Anunțul a fost făcut marți, de cancelarul Olaf Scholz prim-ministrelor Magdalena Andersson și Sanna Marin.

„Este clar că dacă aceste ţări vor decide că vor să facă parte din NATO, atunci ele pot conta pe sprijinul nostru. Vor putea conta mereu pe sprijinul Germaniei”, a spus Scholz

 

 

Citește și:
Etichete: