Croația pune condiții pentru ca Finlanda și Suedia să adere la NATO: „Suntem într-o situaţie teribilă”

Croația pune condiții pentru ca Finlanda și Suedia să adere la NATO: „Suntem într-o situaţie teribilă”

Suedia și Finlanda vor să adere la NATO cât mai repede. În ciuda cooperării strânse cu Alianța Nord-Atlantică, mai ales de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele țări nordice au rămas în afara organizației militare. Însă, invazia rusă a Ucrainei a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională. Cu toate acestea, Croația pune condiții pentru ca cele două state scandinave să-și vadă visul împlinit.

Croația pune condiții pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Finlanda și Suedia vor să adere la NATO în luna mai. În acest context, preşedintele croat Zoran Milanovic a afirmat că cele două țări nordice nu pot face parte din Organizația Atlanticului de Nord până nu se rezolvă un lucru. Potrivit acestuia, legea electorală din Bosnia-Herţegovina trebuie să fie modificată, abia apoi se pot gândi statele scandinave la Alianță.

„O aventură foarte periculoasă”

Parlamentul croat „nu trebuie să ratifice aderarea niciunui stat la NATO” până la modificarea legii respective, a declarat, marți, Milanovic, pentru presa din ţara sa. Aderarea Finlandei şi Suediei poate fi discutată, dar este „o aventură foarte periculoasă”, a avertizat liderul croat. Totuși, Zoran Milanovic a punctat că, formal, nu poate decide de unul singur situația aderării celor două state nordice, pe care a numit-o „şarlatanism foarte periculos”.

„Din partea mea, să le lăsăm să se alăture NATO, dar, până când problema legii electorale în Bosnia-Herţegovina nu va fi rezolvată, până când americanii, englezii, germanii, dacă pot şi vor, nu îi forţează (pe oficialii bosniaci) să modifice legea electorală în următoarele şase luni şi le dau croaţilor drepturile lor fundamentale, Saborul (parlamentul croat, n.red.) nu trebuie să ratifice aderarea nimănui la NATO”, a menționat președintele Croației.

Președintele croat a menționat România în discursul său

Liderul de la Zagreb a adăugat că „suntem într-o situaţie teribilă” deoarece Bulgaria şi România nu pot intra în spaţiul Schengen, Macedonia de Nord şi Albania nu pot începe negocierile de aderare la UE, iar Kosovo nu a fost recunoscut, în timp ce Finlanda „se poate alătura NATO peste noapte”.

„Noi cerem doar ca Finlanda şi Suedia să le spună americanilor să rezolve această problemă. În opinia mea, este în interesul naţional vital al statului croat, al naţiunii şi poporului croat ca Bosnia şi Herţegovina să fie un stat funcţional”, a subliniat Milanovic.

Rusia avertizează cu acțiuni agresive

Includerea Finlandei și Suediei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera „consecinţe militare şi politice grave”, a avertizat Kremlinul. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că, în cazul în care cele două țări nordice vor încerca să adere la NATO, Moscova va trebui „să adopte măsuri de reciprocitate”.

Citește și: