SUA, nou gest pentru Ucraina. Biden încredințează misiunea de ajutorare unui general american

SUA, nou gest pentru Ucraina. Biden încredințează misiunea de ajutorare unui general american

În următoarele săptămâni, administrația președintelui american Joe Biden intenționează să numească misiunea militară de sprijinire a Ucrainei și să însărcineze un general care să conducă efortul de instruire și asistență.

Operațiunea de ajutorare a Ucrainei va primi un nume oficial

Denumirea operațiunii recunoaște în mod oficial efortul SUA în cadrul armatei, asemănător cu modul în care Pentagonul a denumit misiunile din Irak și Afganistan, Operation Iraqi Freedom, Operation Enduring Freedom și Operation Freedom’s Sentinel.

Denumirea de instruire și asistență este semnificativă din punct de vedere birocratic, deoarece implică, de obicei, o finanțare pe termen lung, dedicată și posibilitatea de a acorda salarii speciale, decorații și premii pentru militarii care participă la acest efort.

Selecția unui general, care se așteaptă să fie un general cu două sau trei stele, reflectă crearea unui comandament responsabil de coordonarea efortului, o schimbare față de efortul în mare parte ad-hoc de a oferi instruire și asistență ucrainenilor timp de ani de zile.

Ucraina, ajutată constant de SUA

Pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se prelungește, asistența de securitate americană se orientează către o campanie pe termen mai lung, care va menține probabil mai multe trupe militare americane în Europa în viitor, inclusiv planul anunțat de ajutor suplimentar de aproximativ 3 miliarde de dolari pentru a antrena și echipa forțele ucrainene pentru a lupta în anii următori, au declarat oficiali americani.

Oficialii americani au anunțat planul miercuri, în ziua în care războiul a atins pragul de șase luni și Ucraina își sărbătorește ziua independenței. Banii vor finanța contracte pentru până la trei tipuri de drone, precum și alte arme, muniții și echipamente care ar putea să nu vadă frontul de luptă timp de un an sau doi, au spus aceștia.

Totalul pachetului de ajutor – care este furnizat în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei și este cel mai mare de până acum – ar putea să se schimbe puțin peste noapte, dar nu cu mult.

Oficialii au declarat că acesta va include bani pentru dronele mici Puma, lansate manual, dronele de supraveghere Scan Eagle, cu autonomie mai mare, care sunt lansate prin catapultare, și, pentru prima dată, pentru sistemul britanic de drone Vampire, care poate fi lansat de pe nave.