Discuții între SUA și Rusia pe tema Ucrainei. Ce au vorbit liderii militari

Discuții între SUA și Rusia pe tema Ucrainei. Ce au vorbit liderii militari

Liderii militari ruși și americani au discutat, joi, despre situația din Ucraina. Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei SUA, a vorbit cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, aceasta fiind prima conversaţie între cei doi oficiali militari de la începutul invaziei rusești. Potrivit acestora, convorbirea a vizat „probleme de interes comun”.

Prima discuție între SUA și Rusia de la invadarea Ucrainei

Ofițerul superior al armatei americane, generalul Mark Milley, a vorbit la telefon cu șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, a declarat, joi, Pentagonul, fiind prima conversație între cei doi de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie.

Șeful Statului Major al Rusiei a stat de vorbă la telefon cu președintele american al șefilor Statului Major comun, Mark Milley, despre războiul din Ucraina. Discuția a avut loc la inițiativa părții americane, a precizat Ministerul rus al Apărării.

„Au fost discutate chestiuni de interes comun, inclusiv situația din Ucraina”, a adăugat Kremlinul.

Ce au stabilit liderii militari ruși și americani

Federația Rusă a început ceea ce numește „o operațiune militară specială” pe 24 februarie, având ca scop „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Pentru țările occidentale, este un război și au impus sancțiuni severe. Conflictul a făcut mii de morți și răniți și a forțat peste 5,7 milioane de ucraineni să fugă în alte țări.

„Liderii militari au discutat despre numeroase subiecte preocupante din domeniul securităţii şi au stabilit să menţină deschise liniile de comunicaţii”, a spus colonelul Dave Butler, purtătorul de cuvânt al Statului Major din Statele Unite. „Detaliile specifice ale conversației lor vor fi păstrate private”, a adăugat oficialul american.

Pentagonul vrea un un armistiţiu „imediat”

Vinerea trecută, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cerându-i un armistiţiu „imediat” în Ucraina. Partea americană a evidențiat importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii între SUA şi Rusia.

Pentagonul și Kremlinul au stabilit o legătură telefonică de când invazia – pe care Moscova o numește „operațiune militară specială” – a început în 24 februarie, pentru a preveni calculele greșite și orice extindere a conflictului. Linia „de conflict” este deschisă la sediul Comandamentului European din Stuttgart și cade în subordinea generalului Forțelor Aeriene, Tod Wolters, care conduce toate forțele americane din Europa.

Ultima dată când Milley și Gerasimov au vorbit la telefon a fost pe 11 februarie. Atunci, Washingtonul a avertizat public despre planurile Rusiei de a invada Ucraina. Americanii au sperat că dezvăluirile lor vor descuraja Moscova să lanseze operațiunea.

Citește și: