Stațiunea Mamaia, în regres: explicația oficială

Stațiunea Mamaia, în regres: explicația oficială

Stațiunea Mamaia este în regres, consideră primarul Constanţei, Vergil Chiţac. Un motiv ar fi extinderea necontrolată a numărului de locuri de cazare în stațiunea de la malul mării.

„În Constanţa, în 1989 -1990, erau 12.000 de locuri de cazare. Astăzi, în acelaşi perimetru, că nu s-a mărit Mamaia, avem 25.000 de locuri de cazare. Şi când spun 25.000 am exclus blocurile rezidenţiale, care marea lor majoritate sunt închiriate şi sunt oferite turiştilor, deci cumva putem ajunge la mai mult de 25.000. În Mamaia erau 70 de hectare de spaţii verzi în 1989, acum mai sunt 10. În Mamaia sunt între 7.000 şi 8.000 de locuri de parcare, probabil pe la jumătate, iar cerinţa este cea pe care o ştiţi dumneavoastră, în cazul în care consideraţi că Mamaia ar fi plină vizavi de oferta de cazare. Orice am vrea noi să facem în Mamaia, nu putem, dacă vine fiecare turist cu maşina, să asigurăm un loc de parcare. Şi nici nu cred că e normal. Cine a fost în Mamaia ştie că dezvoltarea asta, de fapt nici nu e dezvoltare, e un regres, că eu înţeleg altceva prin dezvoltare, extinderea asta necontrolată a numărului de locuri de cazare a fost în detrimentul staţiunii Mamaia”, a declarat Chiţac la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism, citat de Economica.

Stațiunea Mamaia n-a evoluat

În ceea ce privește parcarea din Mamaia, primarul Constanței a menționat că  oamenii nu vor să plătească parcarea atâta timp cât 30 de ani aceasta a fost gratuită.

„Oamenii nu vor să plătească parcarea. Păi, de ce să plătească, dacă 30 de ani nu au plătit nimic? 30 de ani nu au plătit un leu un loc de parcare. Greu scoţi din mentalitatea asta colectivă gratuitatea după 30 de ani. Dar, în acelaşi timp, poţi să oferi ceva care e domeniul public, după ce l-ai asfaltat, după ce le-ai marcat, după ce l-ai sistematizat, fără să plătească cineva? Îţi dă voie legea? Îţi dă voie Curtea de Conturi? Sigur că întrebarea este retorică”, a spus Chițac.

Acesta a adăugat că autorităţile pot face, în afară de parcarea de la Cazino, o parcare la intrare în Mamaia şi o parcare la ieşire, după modelul parc&ride şi să dezvolte transportul în comun.

Cifrele turiștilor de pe litoralul românesc sunt în creștere. Aproximativ 120.000 turisti își fac vacanța pe litoralul nostru, în această perioadă.

Astfel, conform Corinei Martin, președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța, nu sunt turiștii „de vină” pentru scăderea rezervărilor în România, nici prețul șezlongurilor ori tarifele pe noaptea de cazare, ci bugetele de promovare ale Turciei, Greciei și Bulgariei, de 30-40-50 milioane de euro, comparativ cu ”zero euro promovare cheltuiți de România”.