Cât de gravă este situația pe litoralul românesc, de fapt: cât de goale sunt plajele, conform experților

Cât de gravă este situația pe litoralul românesc, de fapt: cât de goale sunt plajele, conform experților

Cel mai slab sezon estival din ultimii 30 de ani are loc în această perioadă pe litoralul românesc, iar clipurile cu plaje goale de pe internet reprezintă doar una dintre dovezile îngrijorătoare ale dezastrului.

Într-un clip postat pe pagina personală de Facebook, omul de afaceri Mohammad Murad, cu mai multe hoteluri pe lioralul românesc, a diseminat realitatea din acest sezon de pe malul autohton al Mării Negre. Cu această ocazie, s-a aruncat la mai multe pronosticuri îngrijorătoare, afirmând chiar că vorbim de cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani. În contextul în care anul trecut erau 140.000 de persoane pe litoral, în aceeași perioadă din 2022, vorbim de doar 80 – 90.000 de persoane, o scădere de cel puțin 30%.

Unde sunt problemele pe litoralul românesc, de ce sunt hotelurile goale

În clipul pe care îl poți vedea integral mai jos, Murad a explicat că, deși hotelierii nu au crescut prețurile, în pofida scumpirilor la alimente și utilități, antreprenorul a fost nemulțumit de tariful de parcare din Mamaia. I s-a părut exagerat faptul că, în iunie, să-ți parchezi mașina costa jumătate din prețul cazării.

“Este un sezon foarte slab. E un număr foarte mic de persoane care se află pe litoral, de turiști. Săptămâna asta a fost record – 80.000, 90.000 de persoane în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut când au fost 140.000. Chiar am ajuns la 180.000 anul trecut.

Multe persoane se întreabă de ce. Presa și comentariile pe Facebook spun că prețurile sunt foarte mari pe litoral. Hotelierii nu au crescut prețurile cu toate că au crescut partea de alimente și utilități în proporție de 50-60%. Prețurile de anul trecut s-au menținut chiar dacă am avut această creștere și hotelierii nu au avut intenția de a crește, în special prin luna martie când a căzut toată piața, motivul a fost foarte clar, războiul din Ucraina, ne-am trezit că s-au blocat vânzările și cred că a fost un motiv să fim foarte atenți la piață.

Astăzi este cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani. Numărul de turiști aflați pe litoral este cel mai mic din ultimii 30 de ani”, a concluzionat Mohammad Murad.